2023 MÜBAŞİR OLMA ŞARTLARI NELER? MÜBAŞİR MAAŞLARI?

TAKİP ET

Mübaşir, TDK'ya göre mahkemede duruşmaya girecekleri ve tanıkları çağıran, yargıcın emirlerini bildiren, kâğıtları getirip götüren görevli, çağrıcı anlamına gelmektedir

MÜBAŞİRLİK MESLEĞİ İLE İLGİLİ MERAK EDİLEN HER ŞEY

Mübaşir, TDK'ya göre mahkemede duruşmaya girecekleri ve tanıkları çağıran, yargıcın emirlerini bildiren, kâğıtları getirip götüren görevli, çağrıcı anlamına gelmektedir

Adalet Bakanlığı personel alımları başladı.  22 Bin 43 personel arasından 2 bin 420 Mübaşir alımı gerçekleşecek. Peki Mübaşir kimdir? Kimler başvuru yapabilir? 2023 Mübaşir maaşları nedir? Mübaşirler ne iş yapar? Tüm merak edilenleri yazımızda bulacaksınız.

2023 Yılı Mübaşir Maaşları

Zamlar sonrasında yeni göreve başlayan Mübaşir maaşları ortalama 12 bin 300 TL civarındadır. Çalışma yılı ve kıdemine göre maaşlar değişmektedir.

Mübaşir Kimdir?

Mübaşir, genellikle adliye, mahkeme ve icra dairelerinde çalışan bir kamu görevlisidir. Görevi, mahkeme salonunda, icra dairelerinde ve diğer yargı kurumlarında yapılan işlemlere yardımcı olmak ve işlerin düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamaktır. Mahkeme öncesinde duruşmaya katılacak kişileri isimlerini okuyarak mahkeme salonuna alan kişidir.

Mübaşir Başvuru Şartları Neler?

Türk vatandaşı olmak

35 yaşını doldurmamış olmak.

Erkek adaylar için askerlikle ilişiğinin bulunmaması.

Adli sicil kaydının olmaması.

Görevini devamlı yapmasına engel hastalığının bulunmaması.

Kamu haklarından mahrum olmamak.

En az lise veya dengi okul mezunu olmak.

Mübaşirlikte klavye şartı yoktur. Mübaşir alımında sadece sözlü sınav yapılacaktır. Ayrıca bir uygulamalı sınav bulunmamaktadır. Adalet Bakanlığı Memur Sınav-Atama ve Nakil Yönetmeliğinin 16. maddesi gereğince, başvuran tüm adaylar sözlü sınava alınmayacaktır

 KPSS’den en az 70 puan almış olmak.

Erkeklerde 170 cm, kadınlarda 160 cm’den kısa olmamak.

Boy uzunluğunun santimetre cinsinden son iki rakamı ile kilosu arasındaki fark 13’ten fazla, 17’den az olmamak. (Örneğin; 170 cm boyunda olan bir adayın kilosunun 70+13=83’ten fazla, 70-17=53’ten az olmaması gerekmektedir.)

MÜBAŞİRLER NÖBET TUTAR MI?

Mahkemelerde nöbet tutan, Zabıt Katipleri ve Mübaşirler için düzenlenen nöbet çizelgesine göre, çizelgede ismi geçe personel, çizelgede belirtilen günlerde nöbetini tutar. Nöbet tutma eylemi, ilgili personelin Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı tarafından belirtilen saatte başlar ve biter.

MÜBAŞİR GÖREVDE YÜKSELİR Mİ?

Görevde Yükselme Sınavı kapsamında şef, memur, bilgi işlem şefi, yazı işleri müdürü, idari işler müdürü, zabıt kâtibi, mübaşir ve şoför kadroları bulunuyor. Yani mübaşirler bu sınavda başarılı olduğu takdirde görevde yükselme hakkına sahiptir.

Güncel gelişmelerden haberdar olmak için sayfamızı takipte kalabilirsiniz.

 

mübaşir nedir mübaşir maaşı mübaşir alımı mübaşir maaşı 2023 mübaşir alımı 2023 mübaşir kim olur mübaşir olma şartları 2023 personel alım ilanı adalet bakanlığı personel alımı mübaşir alım şartları