Açık Lise: Eğitimde Fırsat Eşitliği İçin Bir İmkân

TAKİP ET

Açık lise, geleneksel eğitime alternatif olarak üretilmiş ve eğitimde fırsat eşitliği hareketi açısından son yıllarda ülkemizde bir hayli popüler hale gelmiş bir esnek eğitim modelidir. Çeşitli sebeplerden ötürü öğrenim hayatına ara vermek zorunda kalan gençlerin mevcut eğitim haklarından aktif olarak yararlanmaya devam edebilmeleri adına üretilmiştir.

Geleneksel eğitim sistemleri her öğrencinin aynı hızda ve düzeyde öğrenmesini, sürece tamamen adapte bir şekilde ilerlemelerini gerektirir. Ancak bu durum bazı öğrenciler için zorlayıcı olabiliyor. Zira uyum sağlayamama, geriden takip etme ya da farklı sebeplerden ötürü öğrenim hayatlarına son vermek zorunda kalabiliyorlar. Bu tür üzücü durumlar karşısında ise akla gelen en büyük soru ise eğitimde fırsat eşitliğinin var edebileceği potansiyel tehlikeler oluyor.  Açık lise eğitim modeli ise bu eşitliği ortadan kaldırmak, her gencin eğitim imkanlarından eşit şekilde yararlanmasını sağlamak adına önemli bir alternatif olarak oluşturulmuştur. 

Eğitimde fırsat eşitliği sağlamak ve her bireyin en doğru şekilde eğitim imkanlarından yararlanmasını sağlamak adına önemli bir araç olan açık lise; gençlerin sınıf ortamından bağımsız, kendi öğrenme stillerine uygun bir şekilde, istedikleri hızda eğitim almalarını sağlamakta, bu yönde öğrenciye çeşitli imkanlar sunmaktadır.  Bu yazımızda açık lise eğitim modeline ayrıntılı bir şekilde değinerek, avantajları, öğrenim sürecinin nasıl işlediği üzerine duracağız.  

Açık Lise Nedir?

Açık lise, ortaokul veya lise eğitimini tamamlayamamış bireylerin eğitimlerine devam edebilmeleri için tasarlanmıştır. Klasik eğitim sistemine göre daha esnek bir yapıya sahip olmakla birlikte; öğrencilere istedikleri zaman, istedikleri yerden ders dinleme, öğrenimlerini devam ettirebilme imkanları sunulmakta ve bu kapsamda eğitim sürecinden almış oldukları verimi maksimum seviyede tutmak amaçlanmaktadır 

Açık Lise Sınavları Nasıl Yapılıyor? 

Öğrenciler önceden belirlenmiş müfredat kapsamında istedikleri zaman derslere katılabiliyor. Ders materyalleri, dökümanlar ve kitaplar öğrencilere online kaynak olarak sunuluyor. Öğrenciler dersleri, kendi belirlemiş oldukları süreç doğrultusunda tamamladıktan sonra, aynı şekilde istedikleri zaman sınavlara katılım gerçekleştirebiliyorlar. 

Açık Lise Eğitiminin Avantajları

 

Eğitimde Fırsat Eşitliği 

Öğrenci merkezli bir eğitim modeli olan açık lise, öğrencilerin eşit şartlar altında eğitim almalarını kolaylaştıran ya da buna olanak sağlayan bir yapıdadır. Örgün eğitim döneminde herhangi bir sebepten dolayı öğrenim hayatını sonlandıran bir birey, açık lise ile öğrenimi devam ettirebiliyor, isterse bu süreç çalışabiliyor ya da seyahat edebiliyor. 

Öğrenim Sürecini Siz Belirliyorsunuz!

Derslere istediğiniz zaman girebiliyor, sınavlara istediğiniz zaman başlayabiliyor,kısacası tüm süreci siz belirliyorsunuz. Klasik eğitim sisteminde olduğu gibi, her öğrenci aynı hızda öğrenme şartına maruz bırakılmıyor.

Kolay Kayıt İmkanı

Yeni kayıt ve kayıt yenileme tarihleri arasında online kayıt işlemleri ile kolaylıkla kayıt olabiliyorsunuz. 

Açık Lise Eğitiminin Dezavantajları 

Sınıftan Ortamından Uzak Olmak 

Evet, açık lise öğrencilere birçok imkan, fırsat tanımakta. Ancak sınıf ortamından uzak olmaları dolayısıyla sosyal ortam eksikliği yaşanabilir. Bu doğrultuda uzmanlar, öğrencilerin gündelik hayatlarına ek olarak çeşitli sosyal aktivitelere katılmalarını önermektedir. 

Erteleme Rahatsızlığı 

İstediğin zaman derse katılabilmek birçok öğrencinin dersleri ileri tarihlere ertelemesine, verimsiz bir öğrencim süreci geçirmelerine yol açabilmektedir. Açık lise eğitimi alan bir öğrencinin sürekli olarak ertelemekten uzak bir şekilde, özdisiplin ile derslere aktif devam etmeleri gerekmektedir. 

 

 

açık lise eğitimde fırsat eşitliği eğitim modeli