ALTIN FİYATLARI NE OLACAK ? ALTIN FİYATI ARTAR MI ? ALTIN FİYATINI NE ETKİLER ?

TAKİP ET

Altın Fiyatını Ne Etkiler? Fiyatları Neden Artıyor ? Altın, sadece yatırım amacıyla ve mücevher yapımında değil, aynı zamanda bazı elektronik ve tıbbi cihazların imalatında da kullanılmak üzere çok rağbet görmektedir. Şubat 2023 itibarıyla altının ons fiyatı 1870 doların üzerindeydi. Nisan 2022'deki en yüksek seviyesinden yaklaşık 100 $ düşerken, 50 yıl önce görülen 100 $'ın altındaki seviyelerden hala oldukça yüksek . Bu değerli metalin zaman içerisinde değerini arttıran faktörler neler ?

Altın Fiyatını Ne Etkiler? Altın Fiyatları Neden Artıyor ?

Altın, sadece yatırım amacıyla ve mücevher yapımında değil, aynı zamanda bazı elektronik ve tıbbi cihazların imalatında da kullanılmak üzere çok rağbet görmektedir. Şubat 2023 itibarıyla altının ons fiyatı 1.870 doların üzerindeydi. Nisan 2022'deki en yüksek seviyesinden yaklaşık 100 $ düşerken, 50 yıl önce görülen 100 $'ın altındaki seviyelerden hala oldukça yüksek . Bu değerli metalin zaman içerisinde değerini arttıran faktörler nelerdir ?

 

TEMEL ÇIKARIMLAR

Yatırımcılar uzun süredir altına aşık oldular ve metalin fiyatı son 50 yılda önemli ölçüde arttı.

Altın yalnızca ek değeri korumakla kalmaz, aynı zamanda arz ve talebin, özellikle büyük ETF'lerden gelen talep olmak üzere altının fiyatı üzerinde büyük bir etkisi vardır.

Hükümet kasaları ve merkez bankaları, altın için önemli bir talep kaynağı oluşturuyor.

Altın bazen ABD dolarının karşısında hareket eder çünkü metal dolar cinsindendir ve bu da onu enflasyona karşı bir koruma aracı haline getirir.

Altın arzı esas olarak madencilik üretimi tarafından yönlendirilir.

 

Dünya Çapında Takı ve Endüstriyel Talep

Dünya Altın Konseyi’ne göre, 2022'nin ilk yarısında altın talebinin yaklaşık %44'ünü mücevher oluşturdu. Hindistan, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri, hacim açısından mücevher için büyük altın tüketicileridir. Talebin diğer %7,5'i  altının stentler gibi tıbbi cihazların ve GPS üniteleri gibi hassas elektroniklerin imalatında kullanıldığı altının teknoloji ve endüstriyel kullanımlarına bağlanıyor.

Hal böyle olunca da altın fiyatları temel arz ve talep teorisinden etkilenebiliyor . Bu tüketim mallarına ( mücevher , takı , elektronik ) talep arttıkça altının maliyetinin artabileceği anlamına geliyor .

SERVET KORUMASI

Ekonomik durgunluk zamanlarında görüldüğü gibi , ekonomik belirsizlik zamanlarında , kalıcı değeri nedeniyle daha fazla insan altına yatırım yapmaya başlar . Altın genellikle çalkantılı zamanlarda yatırımcılar için güvenli bir sığınak olarak kabul edilir .

Tahvil , hisse senedi ve gayrimenkulün beklenen ya da fiili getirisi düştüğünde , altın yatırımına olan ilgi artabilir ve bu da altın fiyatını yükseltebilir .

YATIRIM TALEBİ

Altın ayrıca borsa fonlarından ( ETF ‘ler ) talep görüyor . Bunlar , madeni elinde tutan ve yatırımcıların tıpkı hisse senetleri gibi alıp satabilecekleri hisse senetleri ihraç eden menkul kıymetlerdir . Bunlardan SPOR GOLD TRUST ( GLD ) en büyüğüdür ve Ocak 2023 ‘ te 915 tondan fazla altına sahiptir .

ALTINI BU KADAR DEĞERLİ KILAN NEDİR ?

Altının değeri , metal binlerce yıldır bir zenginlik olarak kaldığından , insan uygarlığı tarihine dayanmaktadır . Altının değeri , nihayetinde , altının geçmişte değerli olduğu ve gelecekte de değerli kalacağına dair anlaşmaya dayanan sosyal yapıdan kaynaklanmaktadır . Ayrıca altının çekiciliği , değerini zaman içinde koruyabilmesi , mücevherat ve teknolojik ürünlerde kullanılabilmesidir .

ALTIN FİYATLARINDAKİ DALGALANMAYI NE ETKİLİYOR ?

Metal zaman içinde değerini koruma kapasitesini kanıtlamış olsa da , altının fiyatı genellikle kısa vadede değişkendir . Metalin fiyatını etkileyen birçok faktör vardır . Altın genellikle dolar cinsinden olduğundan , daha güçlü bir ABD doları altın fiyatlarını düşürme eğilimindedir  ve bunun tersi de geçerlidir . reel de beklenen enflasyon oranları da metalin fiyatını etkiliyor .Merkez Bankalarının altın alımları , mücevherat ve teknolojik aletlerde kullanılması altına olan talebi ve altın fiyatlarını etkilemektedir .

ALTINA YATIRIM YAPMALI MIYIM ?

Altın diğer varlık sınıflarıyla bir tarihsel korelasyon gösterdiğinden , bir yatırım portföyüne önemli bir çeşitlendirme katmanı ekler . Başka deyişle , hisse senedi ve tahvil gibi yatırımlar düştüğünde altın daha iyi performans gösterme eğilimindedir . Altına yatırım yapmak , enflasyona karşı korunmak ve zorlu ekonomik zamanlarda portföyünüze bir güvenlik önlemi eklemek için yararlıdır .

 

 

altın fiyatları ne olur altın fiyatları ne olur 2023 altın fiyatları ne olur son dakika altın fiyatları ne olur islam memiş son dakika altın fiyatları ne olur yorum ın fiyatı neden artar altın yatırımı güvenilir mi altın kaç tl olur 2023 altın fiyatı ne o