Antik Yunan'dan Modern Dünyaya: 3 Önemli İcat

TAKİP ET

Sanat, bilim, kültür, mimari ve demokrasi gibi gibi birçok alanda Antik Yunan, günümüz dünyasının şekillenmesinde önemli bir rol oynamıştır. Ayrıca belirtmek gerekiyor ki, modern teknolojinin temel yapıtaşları olarak görev gören bazı teknolojik aletlerin kökeni de Antik Yunan'a dayanmaktadır.

Demokrasi, felsefe, matematik, tıp, sanat ve daha birçok alanda Antik Yunan'ın katkıları günümüzde de hala devam etmekte, modern hayatın şekillenmesinde rol oynamaktadır. Öyle ki, bugün hala hayatımızda etkisini sürdüren birçok önemli kavram ve buluşun kökeni de Antik Yunan'a dayanmaktadır. 

Modern Dünyanın Kökleri: Antik Yunan'dan Günümüze İzler

1. Odometre - Kilometre Sayacı 

Büyük İskender'in fetihlerine bağlı olarak elde edilen belgeler sonucunda klasik dönem sonlarında kilometre sayacının ilkel bir versiyonunun aslında keşfedildiği ve aktif olarak kullanıldığı bilgilerine ulaşılmıştır. 

Antik Yunan'da,  "Bematist" olarak bilinen matematik alanında uzman kişiler çeşitli ölçü birimleri geliştirmiş ve genellikle arazi, mesafe ölçümünde usta kişilerdi. Ayrıca, Büyük İskender'e bağlı bematistlerde bulunuyordu. Öyle ki, bu bematistler, İpek yolunun bir kısmını ele alarak Hekatompylos ve İskenderiye Areion arasında bir ölçüm gerçekleştiriyorlar. Ölçüm işlemi 527 millik bir mesafe olarak kaydedilmiş ve %0,2 doğruluk ile ölçüldüğü belirtilmiş. Peki, doğruluk neye dayanarak belirlenmiş? Tabi ki, bir kilometre sayacı. 

Kayıtlara göre Roma döneminin başlarına doğru, mesafe ölçüm işlemi, yani kilometre sayacı olarak dişli sistemine sahip at arabaları ya da savaş arabaları kullanılmış.

2. Asansör 

İlk asansörün, M.Ö 236 yılında Arşimet tarafından inşa edildiği bilinmektedir.  Mimar Vitruvius'un kayıtlarına göre; makara sistemi kullanılmış.  

Vinç sistemleri hakkında ilk yazılı belge ise Antik Yunan'ın meşhur tarihçisi Herodot'un metinleri arasında yer almaktadır. 

3. Analog Bilgisayar 

Antik Yunan'ın analog bilgisayarı olarak bilinen Antikythera mekanizmasının işleyişi; merkez noktada bulunan ana milin etrafında yer alan 3 tahrik milinin farklı hızlarda dönmesine dayanmaktadır.

Ay ve güneşin dönüşlerini hesaplamak, ölçmek adına  kullanılmıştır. Günümüz analog bilgisayarlarının atası kabul edilmektedir .

antik antik yunan matematik bilim