ARŞİV ARAŞTIRMASI NEDİR? GÜVENLİK SORUŞTURMASI NEDİR?

TAKİP ET

Yeni atanan ya da görevde ki memurların, görevlerini yapmalarında Ülke için riskli bir durum var mı? Bunun tespiti için yapılan kişinin adli kayıtlarının taranması durumudur.

GÜVENLİK SORUŞTURMASI VE ARŞİV ARAŞTIRMASI NEDİR?

Yeni atanan ya da görevde ki memurların, görevlerini yapmalarında Ülke için riskli bir durum var mı? Bunun tespiti için yapılan kişinin adli kayıtlarının taranması durumudur.

Kimler Hakkında Arşiv Araştırması ve Güvenlik Soruşturması Yapılır?

Arşiv araştırması, statüsü veya çalıştırma şekline bağlı olmaksızın ilk defa veya yeniden memuriyete yahut kamu görevine atanacaklar hakkında yapılır.

Kurum ve kuruluşlarda, yetkili olmayan kişilerin bilgi sahibi olmaları hâlinde devlet güvenliğinin, ulusal varlığın ve bütünlüğün, iç ve dış menfaatlerin zarar görebileceği veya tehlikeye düşebileceği bilgi ve belgelerin bulunduğu gizlilik dereceli birimler ile Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, jandarma, emniyet, sahil güvenlik ve istihbarat teşkilatlarında çalıştırılacak kamu personeli ile ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde çalışacak personel, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışacak öğretmenler, üst kademe kamu yöneticileri, özel kanunları uyarınca güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasına tabi tutulan kişiler ile milli güvenlik açısından stratejik önemi haiz birim, proje, tesis, hizmetlerde statüsü veya çalıştırma şekline bağlı olmaksızın istihdam edilenler hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması birlikte yapılır.                 

ARŞİV ARAŞTIRMASINDA NELER ARAŞTIRILIR?

a) Kişinin adli sicil kaydının,

b) Kişinin kolluk kuvvetleri tarafından hâlen aranıp aranmadığının,

c) Kişi hakkında herhangi bir tahdit olup olmadığının,

ç) Kişi hakkında kesinleşmiş mahkeme kararları ve 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 171 inci maddesinin beşinci ve 231 inci maddesinin on üçüncü fıkraları kapsamında alınan kararlar ile kişi hakkında devam eden veya sonuçlanmış olan soruşturma ya da kovuşturmalar kapsamındaki olguların,

d) Hakkında kamu görevinden çıkarılma ya da kesinleşmiş memurluktan çıkarma cezası olup olmadığının,

Mevcut kayıtlardan tespit edilmesidir.

             GÜVENLİK SORUŞTURMASINDA NELER ARAŞTIRILIR?

Güvenlik Soruşturmasında Arşiv Araştırmasındaki hususların tamamı yine araştırılır. Bunlara ek olarak;

a) Görevin gerektirdiği niteliklerle ilgili kolluk kuvvetleri ve istihbarat ünitelerindeki olgusal verilerinin,

b) Yabancı devlet kurumları ve yabancılarla ilişiğinin,

c) Terör örgütleri veya suç işlemek amacıyla kurulan örgütlerle eylem birliği, irtibat ve iltisak içinde olup olmadığının,

Mevcut kayıtlardan ve kişinin görevine yansıyacak hususların denetime elverişli olacak yöntemlerle yerinden araştırılmak suretiyle tespit edilmesidir.

GÜVENLİK SORUŞTURMASI ve ARŞİV ARAŞTIRMASI YAPACAK BİRİMLER NELERDİR?

Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması, Millî İstihbarat Teşkilâtı Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve mahalli mülki idare amirlikleri tarafından yapılır.

KAÇ GÜN İÇİNDE SONUÇLANDIRILIR?

Taleplerinin ilgili makama ulaşmasından itibaren arşiv araştırması sonuçları en geç 30 iş günü, güvenlik soruşturması sonuçları en geç 60 iş günü içinde cevaplandırılır.

 

 

 

 

 

 

arşiv araştırması nedir arşiv araştırması nedir ekşi arşiv araştırması nedir memurlar net arşiv araştırması nedir sosyal psikoloji arşiv araştırması nedir 2022 güvenlik soruşturması nedir arşiv araştırması kaç gün sürer güvenlik soruşturması kaç gün sürer