Büro Elemanı Nedir, Ne İş Yapar?

TAKİP ET

Büro elemanı, ofis ve büro gibi çalışma alanlarında tüm yazışmaların, belgelerin düzenlenmesini ve işlerin yürütülmesini sağlayan kişidir. Büro memuru olarak da adlandırılan bu meslek dalında kişi, birçok görevi üstlenmektedir. Büro elemanı, temel olarak görev yaptığı büronun iş tanımına göre ödeme yapmak, başvuru almak, istenilen bilgileri bilgisayara aktarmak, günlük yazışmaları hazırlamak, raporlama ve arşiv işlemlerini yapmakla ilgilenir. Bunların yanı sıra k

Büro Personeli Nedir, Ne İş Yapar?

Büro personeli, ofis ve büro gibi çalışma alanlarında tüm yazışmaların, belgelerin düzenlenmesini ve işlerin yürütülmesini sağlayan kişidir. Büro memuru olarak da adlandırılan bu meslek dalında kişi, birçok görevi üstlenmektedir. Büro elemanı, temel olarak görev yaptığı büronun iş tanımına göre ödeme yapmak, başvuru almak, istenilen bilgileri bilgisayara aktarmak, günlük yazışmaları hazırlamak, raporlama ve arşiv işlemlerini yapmakla ilgilenir. Bunların yanı sıra kurumların dışa açılan yüzü olarak da görevler üstlenebilir. Büro elemanı olarak görev yapan bireylere birçok sektörde ihtiyaç duyulur. Kamu ve özel sektörde büro elemanı olarak pek çok alanda iş imkânı bulunabilir. Belirli bölümlerden mezun olma şartı aransa da bazı firmalar lise mezunu adayları verilen niteliklere uyum sağlaması hâlinde büro elemanı olarak değerlendirir.

Büro elemanı birçok farklı kurumda istihdam edilir. Özelde veya kamu kuruluşlarında büro elemanı sorumlulukları değişkenlik gösterebilir. Bir özel şirkette çalışan büro elemanı, şirkete dair günlük işlemleri düzenleme, evrak hazırlama, bilgisayar başında çalışma gibi görevlerle ilgilenir. Kamu kuruluşlarında çalışan büro elemanı ise kayıt alma ve raporlama, başvuru kabul etme, vatandaşların işlerini tamamlama ve gelen çağrılara cevap verme gibi görevleri üstlenir. Genellikle valiliklerin bünyesinde istihdam edilen bu meslek grubu, arşiv ve evrak işlerinden sorumludur. Örneğin nüfus müdürlüklerinde büro elemanı olarak görev alanlar, kimlik yenileme ve kayıt işlemleri gibi farklı görevleri yerine getirir. Büro elemanı, kendilerine verilen görevi zamanında ve eksiksiz olarak teslim etmelidir. Günlük işlerin aksamadan yürütülmesinde rol oynayan büro elemanı, işini disiplinli ve titiz bir şekilde yapmayı ihmal etmemelidir.

Büro Personeli Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Büro elemanı nasıl olunur? bu soru bu alanda çalışmak isteyen herkesin merak ettiği bir diğer sorudur. Bazı kurumlarda adayın büro elemanlığı için ilgili olan büro yönetimi ve yönetici asistanlığı bölümünden mezun olması istenirken bazılarında bu şartın zorunlu olmadığı görülür. Büro personeli olunması için sahip olunacak en önemli özellik iyi derecede bilgisayar kullanıyor olmaktır. Büro elemanı olmak için hangi okul mezunu olunmalı sorusunun en öncelikli cevabı ÖN LİSANS mezunu olmaktır. Özellikle meslek yüksekokullarındaki ilgili bölüm mezunu olmak şartı aranmaktadır. İlgili kişilerin, üniversitelerin Büro Yönetimi ve Sekreterlik, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı veya Halkla İlişkiler gibi bölümlerden mezun olması gerekir. Fakat bazı firmalar ya da kamu kurumları belirli şartlar sağlandığı takdirde lise mezunu ya da lisans mezunu büro personeli de alabilmektedir.

BÜRO PERSONELİ OLMAK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR NELERDİR?

Öncelikli şart iyi derecede bilgisayar kullanımına sahip olmak. Bazı kurumlar belirli program sertifikaları talep etmektedir. Özellikle MS OFFİCE programına hâkim olmak gerekmektedir.

İnsan ilişkilerinde başarılı olmak.

Görevini yapmasına engel bir rahatsızlığının bulunmaması.

Esnek çalışma şartlarına uyum sağlayabilmeli.

Erkek adaylar için askerlik ile ilişiğinin bulunmaması.

Bazı kurumlar büro personeli alımında yaş şartı koymaktadır. Özellikle kamu kurumları bu sınırı 18-35 yaş aralığı olarak belirlemektedir.

Ön Lisans ya da Lisans mezunu olan arkadaşlar bölümlerinde bilgisayar dersini gördükleri için ekstradan bilgisayar sertifikasına ihtiyaç duymamaktadır. Transkriptte bu dersi gördüğünü kanıtlaması yeterli olacaktır.

Bu şartları taşıyan arkadaşlar açık ilanları ya da açılacak ilanları takip etmelidirler. Güncel ilanlar için sayfamızı takipte kalabilirsiniz. Her şey gönlünüzce olsun.

 

büro personeli büro personeli alımı büro personeli maaşı büro personeli ne iş yapar büro personeli maaşı 2023 büro personeli nedir büro personeli olma şartları büro personeli hangi bölüm mezunu olmalı