DEVLET MEMURLARININ İZİN HAKLARI

TAKİP ET

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre devlet memurlarına bir çok izin hakkı düzenlenmiştir. Bu yazımızda devlet memurlarının ihtiyaç halinde kullanabileceği izin haklarından detaylı bir şekilde bahsedeceğim.

Devlet Memurlarına Verilecek İzin Hakları

 YILLIK İZİN: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olan tüm kamu çalışanları (öğretmenler hariç) bu kapsamın içindedir. Hizmete göre 1 yıl için 20 gün izin süresi vardır. 10 yıldan fazla hizmeti olanlar için yıllık izin süresi 30 gün olarak düzenlenmiştir. Bu kanun 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 102 inci maddesine göre düzenlenmiştir.

    Yıllık izinler amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir.

    Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.

    Öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez.

    Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok ikişer gün eklenebilir.

ANALIK İZNİ: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak görev yapan memurlar bu kapsam içindedirler. Analık İzin süresi 16 haftadır. Bunlardan 8 haftası doğum öncesi, 8 haftası ise doğum sonrası kullanılır. Bu kanun 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104’üncü maddesinin (A) fıkrası ile belirlenmiştir.

    Çoğul gebelik durumunda doğum öncesi 8 haftalık analık izin süresine 2 hafta eklenir.

    Beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur isteği halinde doğumdan önceki 3 haftaya kadar kurumda çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir.

    Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izin süresine ilave edilir. Doğum öncesi analık izninin başlaması gereken tarihten önce gerçekleşen doğumlarda ise doğum tarihi ile analık izninin başlaması gereken tarih arasındaki süre doğum sonrası analık iznine ilave edilir.

    Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü halinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir.

BABALIK İZNİ: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak görev yapan memurlar bu maddeden yararlanır. İzin süresi 8 haftadır. Bu kanun maddesinin dayanağı 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104’üncü maddesinin (B) fıkrasıdır.

Memura eşinin doğum yapması halinde talebi üzerine bu izin verilir.

EVLİLİK İZNİ: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak görev yapan memurlar bu maddeden yararlanır. İzin süresi 7 gündür. Bu kanun maddesinin dayanağı 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104’üncü maddesinin (B) fıkrasıdır.

Memurun kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde isteği üzerine verilir.

ÖLÜM İZNİ: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak görev yapan memurlar bu maddeden yararlanır. İzin süresi 7 gündür. Bu kanun maddesinin dayanağı 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104’üncü maddesinin (B) fıkrasıdır.

Memurun eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üzerine verilir.

SÜT İZNİ: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak görev yapan kadın memurlar bu maddeden yararlanır. Doğum sonrası analık izni bitiminden sonra; ilk 6 ay 3 saat ikinci 6 ay 1,5 saat olarak kullanılır. Bu kanun maddesinin dayanağı 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104’üncü maddesinin (D) fıkrasıdır.

 

 

devlet memurları izin hakları devlet memurlarının izin hakları nelerdir devlet memurları izin hakkı devlet memurları ücretsiz izin hakları devlet memurlarının saatlik izin hakları düğün izni analık izni babalık izni yıllık izin ölüm izni devlet memurları