Gıda Mühendisi Nasıl Olunur ve Maaşları Ne Kadardır?

TAKİP ET

Bütün gıda maddelerinin imalatından, insanların gündelik hayatta satın aldıkları yeni gıda ürünlerinin oluşturulmasından sorumlu olan kişiler gıda mühendisi olarak adlandırılmaktadır. Gıda mühendisi, imalat kadar gıda ürünlerinin herkese sağlıklı bir biçimde ulaştırma amaçlarından da yükümlüdür.

 Gıda mühendislerinin çok büyük sorumlulukları vardır. Bu meslek grubu yalnızca üniversitelerin Mühendislik Fakülteleri kapsamında dört yıllık eğitim veren Gıda Mühendisliği bölümünden mezun olan kişiler tarafından yapılabilmektedir. Sayısal bir bölüm olan Gıda Mühendisliği bölümü pek çok üniversitede yer almaktadır.

 

Gıda Mühendisi Ne İş Yapar?

 Gıda mühendisinin görev ve sorumlulukları çalışılan kuruma göre değişebilmektedir. Bazı gıda mühendisleri yönetmeliklere göre, lezzeti yüksek ürünler üretmek için çalışır, bazıları ise gıda saklama yöntemleri, paketleme ya da gıda sevkiyatı aşamalarını planlamak ve geliştirmek adına çalışmaktadır. Gıda imalat, tarım ve işletme sektörlerinde görev alabilen gıda mühendisleri, temel olarak gıdaların ambalajlanması, kalitelerinin kontrolü, gıdaların işlenmesine ve saklanmasına karşı aşamaların yapılmasından ve geliştirilmesinden yükümlüdür.

 

Gıda Mühendisinde Olmasından Gereken Nitelikler Nelerdir?

 Gıdanın, tüketime hazır bir hale gelmesine dek geçen aşamaları yönetecek gıda mühendisinin detaylar üzerinde dikkatli olması ve performansı arttıran teknikler hususunda üretken olunması gerekir. Gıda mühendisinden istenilen özellikler de şu şekildedir;

Takım çalışmasına uyum sağlamak,

Yazılı ve sözlü iletişim becerisine sahip olmak,

Analitik düşünmeye ve sayısal yeteneğe sahip olmak,

Gıda hijyenine önem vermek ve güvenliği hususunda titiz davranmak,

Bağımsız bir şekilde çalışabilme becerisi gösterme,

Organize edebilme yeteneğine sahip olmak.

 

Gıda Mühendisinin İş İmkanları Nelerdir?

 Gıda mühendisleri, hazır gıda imalat fabrikalarında, büyük işletmelerde, yemek fabrikalarında ve laboratuvarlarda çalışabilir. Devlette ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gibi bakanlıklar da gıda mühendisi olarak çalışabilmektedir.

 

Gıda Mühendisi Maaşları Ne Kadardır?

 Gıda mühendisinin aldığı maaş, çalışılan firmaya, tecrübeye, firmanın kapasitesine ve konumuna bağlı olarak farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak gıda mühendisi maaşı ortalama 14 bin ile 20 bin arasında değişmektedir. Özel firmada çalışan gıda mühendislerinin maaşları devlete göre de değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda firmalar performansa bağlı olarak prim verebilir ve bu da maaşı arttırabilmektedir.

Gıda mühendisi nasıl Gıda mühendisi olunur Gıda mühendisi maaşları