İHTİYAÇ SAHİBİ HANELERE ISINMA AMAÇLI KÖMÜR YARDIMI YAPILACAK

TAKİP ET

Resmî Gazete 'de yer alan Cumhurbaşkanlığı kararına göre ihtiyaç sahibi ailelere kömür yardımı yapılması tebliğ edildi. Kimler kömür yardımı alabilir? Kömür yardımı ne zaman başlayacak? Nasıl başvuru yapabilirim? Tüm detayları haberimizde tüm detayları bulabilirsiniz.

Ne Kadar Kömür Yardımı Yapılacak?

Her bir il ve ilçede dağıtımı yapılacak kömür miktarı, İl/İlçe bazında tespit edilen yardımdan faydalanacak ihtiyaç sahibi hane sayıları ile hane başına tahsis edilecek kömür miktarı esas alınarak belirlenecek.

İl/İlçe bazında hane başına tahsis edilecek kömür miktarları; bölgenin iklim koşulları, geçmiş yıllara ait dağıtım miktarları, kömürün ısıl değerleri ile afet, acil durum ve benzeri unsurlar dikkate alınarak Aile ve Sosyal Hizmetleri Bakanlığınca belirlenecek. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının yıl içinde hane başı kömür miktarındaki değişiklik taleplerini değerlendirmeye Bakanlık yetkilidir.

Teslimatı yapılan kömür, muhatap hanenin ısınma ihtiyacının karşılanması dışında herhangi bir tasarrufa konu edilemez

Organizasyon ve Denetim

Kömürlerin ihtiyaç sahibi hanelere il ve ilçeler içerisinde dağıtım organizasyonu ilgili valiliğin koordinasyonunda vakıflar tarafından yapılır. Vakıflar tarafından kömür dağıtımı yapılırken valilikler gözetiminde kolluk kuvvetlerince gerekli güvenlik önlemleri alınır.

Dağıtılacak kömürün niteliği en az, 13/1/2005 tarihli ve 25699 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanan Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinin 23. Maddesinde belirlenen kriterler dikkate alınarak, alt ısıl değeri 5 bin Kcal/kg’dan a olmamak kaydıyla Bakanlık tarafından belirlenir.

Kömür Yardımı Ne Zaman Başlayacak?

İhtiyaç sahibi hanelere ısınma amaçlı kömür yardımı yapılmasına ilişkin ödemeler için gereksinim duyulan ödeneğin tamamı haziran ayı sonuna kadar merkez yönetim bütçesinin ilgili tertiplerinden Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonuna aktarılır. Ödeneğin ilk diliminin aktarımını müteakip Bakanlık tarafından temin süreci başlatılır. Bu da bize kömür dağıtımının haziran ayı sonrasında başlayacağını gösteriyor.

Kömür Yardımı İçin Nereye Başvurmalı

İhtiyaç sahibi hanelere yapılacak kömür yardımı genelgesi Resmî Gazete ‘de yayımlandı. Kömür yardımından faydalanmak isteyen aileler bulundukları il/ilçe deki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakfına şahsen müracaat etmeleri gerekmektedir. Bu kurumdan daha önce sosyal destek alan ailelerin sadece dilekçe ile kömür yardımı talep etmeleri yeterli olacaktır. Daha önce hiç sosyal destek almamış ihtiyaç sahibi aileler maddi durumlarını gösterir belge ile başvuru yapabilirler. Yardım başvurusunda bulunanların, yardımdan faydalanıp faydalanmayacağı. Başvuru itibariyle 15 gün içerisinde netlik kazanır.

kömür yardımı kömür yardımı alanlara müjde kömür yardımı başvurusu kömür yardımı başvurusu yüreğir kömür yardımı nasıl alınır kömür yardımını kimler alır kömür yardımı başvurusu nasıl yapılır 2023 kömür yardımı