İş Güvenliği Uzmanı Geleceğin Mesleği mi? İş Olanakları Nasıl?

TAKİP ET

Eminiz ki, birçoğunuz Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliğinin önem arz edilir bir noktaya ulaşmayacağını, iş güvenliği uzmanlarının en azından ülkemizde yeteri kadar rağbet görmeyeceğini düşünüyor. Lakin, gerek Türkiye gerekse de küresel açıdan, iş dünyası gündeminde ilk sıralarda iş sağlığı ve güvenliği bulunuyor. Teknoloji hız kesmeden ilerliyor, gelişiyor, endüstrileşme, ekonomi bazlı şekilde hız kazanıyor beraberinde, çalışanların sağlığı ve güvenliği...

Eminiz ki, birçoğunuz Türkiye'de iş sağlığı ve güvenliğine yeteri kadar önem verilmediğini, iş güvenliği uzmanlarının iş bulmakta zorluk çektiğini düşünüyor, hatta bazılarınız böyle bir mesleğin varlığını yeni duyuyor dahi olabilirsiniz. Lakin, gerek Türkiye gerekse de küresel açıdan, iş dünyası gündeminde ilk sıralarda iş sağlığı ve güvenliği bulunuyor. Teknoloji hız kesmeden ilerliyor, gelişiyor. Endüstrileşme, ekonomi bazlı şekilde hız kazanıyor ve beraberinde, çalışanların sağlığı ve güvenliği zorunlu bir madde olarak gündeme geliyor. 

2012 yılında yürürlüğe giren 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği kanunu ile beraber küçük-büyük fark etmeksizin tüm işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri zorunlu hale getirildi. Bu zorunluluk kapsamında tüm işyerlerinde: İşyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hemşiresi bulunması gerekiyor. Peki, iş güvenliği uzmanı mesleği sizce geleceğin mesleği mi? İş olanakları nasıl? 

Geleceğin Mesleği: İş Güvenliği Uzmanı

Ne demiştik, gelişen teknoloji ve değişen iş dünyasıyla birlikte iş güvenliği daha fazla ön plana çıkıyor, endüstrileşme hız kazanıyor, birçok firma kurumsallaşma yönünde ciddi adımlar atıyor. Haliyle, işyerleri çalışanlarının sağlığına ve güvenliğine daha fazla dikkat ediyor,  iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri sunan bir ekip bulundurması gerekiyor. İş güvenliği uzmanları da, bu ekip içerisinde yer alarak, riskleri değerlendirilmesi, önleyici tedbirleri alınması ve uygun güvenlik politikalarının uygulanması yönünde destek vermektedir. 

Ayrıca belirtmek gerekiyor ki, gerek ülkemiz gerekse de diğer ülkeler iş güvenliği konusunda daha sıkı yasal düzenlemeler getiriyor ve işverenleri bu konuda sorumluluk almaya teşvik ediyorlar. 

İş Olanakları Nasıl?

İş güvenliği uzmanlarının çalışma sahası sadece belirli bir sektörle sınırlı değildir. Zira, iş güvenliği hizmeti ihtiyacı sektörden bağımsız şekilde tüm alanlarda mevcut, bu da iş güvenliği uzmanlarının farklı alanlarda çalışma imkanı bulmalarını ve iş olanakları konusunda sıkıntı yaşamamalarını sağlıyor. 

iş güvenliği uzmanı iş sağlığı ve güvenliği iş güvenliği