İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur ve Maaşları Ne Kadardır?

TAKİP ET

Çalıştıkları işyerinde fiziksel, biyolojik veya kimyasal sebeplerin ortaya çıkardıkları yaralanmaları, hastalıkları önlemeye ve yok etmeye yönelik prosedürleri geliştiren kimselere iş sağlığı ve güvenliği uzmanı denmektedir.

 İş sağlığı ve güvenliği uzmanları birçok sektörde çalışabilirler. İnşaat alanları başta olmak üzere alışveriş merkezlerinde, maden işletmelerinde, çok katlı binalarda, sağlık kurumlarında, imalat yapan firmalarda, üniversite yerleşkelerinde, taşıma sektöründe faaliyet gösteren firmalarda ve itfaiyelerde çalışırlar. Çalıştıkları işyerlerinin ergonomi, hijyen, risk yönetimi ve güvenlik hususunda denetimlerini yapan iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının başlıca vazifeleri şunlardır;

İşyerinde gerçekleşebilecek kazaları önceden tespit ederek önlem alırlar ve riskleri tespit ederler.

Özel makineler ve ekipmanlar ile çalıştıkları yerin ortamını, güvenlik açısından standartlara uygun olup olmadığı konusunda değerlendirirler.

Çalıştıkları yerdeki diğer çalışanları meslek hastalıklarından korumaktan sorumludurlar.

Çalışanların ruhsal, sosyal ve fiziksel sağlıklarını korumaya yönelik tedbirler alırlar.

Çalışanların sağlıklarını ve güvenliklerini tehlikeye atabilecek herhangi bir durumla karşı karşıya kaldıklarında, bu tehditleri ortadan kaldırmaya yönelik hamleler yaparlar.

Analiz yapmak için toksik madde örneklerini alırlar.

Gürültü ölçümü, asbest yönetimi, havalandırma ve hijyen konularında araştırma yaparlar. Araştırmalar sonucunda programlar geliştirirler.

İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği alanında çalışan diğer kişilere eğitim programları hazırlarlar.

İşyerlerini egzoz, havalandırma, ergonomi, aydınlatma açısından incelerler.

Acil durumlar karşısında ekip listeleri hazırlayarak, acil durum planları oluştururlar.

Herhangi bir tehlike oluşturacak ekipmanları ve koşulları düzeltmek için faaliyetler başlatırlar.

 Bu sorumluluklara ek olarak herhangi bir kaza durumunda rapor hazırlarlar ve kök neden analizi yaparak kazanın tekrarlanmaması için önlemler alırlar.

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur?

 Bu mesleği icra eden kimselerin sorumluluklarından sonra en sık sorulan bir diğer soru, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı nasıl olunur sorusudur. Üniversite olarak meslek yüksekokullarından iki yıllık eğitim veren okullardan birinde, iş sağlığı ve güvenliği ön lisans programlarından mezun olmak gerekmektedir. Yahut mühendislik fakültelerinden dört yıllık eğitim alarak mezun olunması şarttır.

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Maaşları Ne Kadardır?

 En sık sorulan bir diğer soru ise bu mesleğin maaşıdır. İş sağlığı ve güvenliği uzmanı maaşları ortalama olarak 15.00’dir. En düşük maaş 12.000 iken, en yüksek maaş 22.000’dir.

 

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı nasıl  İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olunur  İş sağlığı ve güvenliği uzmanı maaşları