Kaymakamlar Ne İş Yapar?

TAKİP ET

Yerel yönetim içerisinde yer alan kaymakamlar ne iş yapar ve nasıl kaymakam olunur? Sıklıkla araştırılmaktadır.

  Kaymakam olmak için öncelikle adaylar Hukuk, İşletme, İktisat, Siyasal bilgiler ve İktisadi ve İdari Bilimler fakültelerinden birinden mezun olmaları gerekmektedir.

Bunların yanında yeni düzenlemelerle halkla ilişkiler, sosyoloji, psikoloji bölümlerinden mezun olanlar için de kaymakamlık yolu açılmıştır. Ayrıca herhangi bir bölümden mezun olup yüksek lisans derecesi alanlarda kaymakam olabilmektedir.

 

Nasıl Kaymakam Olunur ve Şartları Nelerdir?

 Kaymakam olabilmek için gerekli mezuniyet belgesine sahip olanlar her yıl eylül ayında İç İşleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı sınavlara girmeleri gerekmektedir.

 Kaymakam olmak isteyen kişilerin aynı zamanda kamu kurum ve kuruluşlarında en az 5 yıl görev yapmaları gerekmektedir. Kaymakamlık sınavlarına girebilmek için adayların 35 yaşını doldurmamış olmaları gerekmektedir.

 Kaymakam olabilmek için ÖSYM tarafından yapılan Kaymakamlık sınavını geçmek gerekmektedir. (KPSS37 kodlu) Bu sınav geçenler Kaymakamlık giriş sınavı için hak kazanmaktadırlar.

 Kaymakam adayları sınavları ve mülakatları geçtikten sonra iki ile on iki ay arasında staj yapmaktadırlar.  Stajları tamamlayan adaylar kaymakamlık tezi hazırlamaktadırlar ve daha sonra ise ilçelere valiler tarafından kaymakam olarak atanmaktadırlar.

 

Kaymakamların Görevleri Nelerdir?

 İlçede yaşayan halkın bütün sorumluluğu kaymakamdadır. Kısacası ilçeyi yöneten kişi kaymakamdır. İlçedeki bütün teşkilatları kaymakam teftiş eder ve denetler. İlçede oluşan sorunlara müdahale etmek kaymakamların görevleri arasındadır.

 Kaymakamların en önemli görevleri arasında halkın ihtiyaçlarını tespit etmek, gidermek ve halkın dertleriyle ilgilenmektedir. İlçede çözülemeyen sorunlarını ise gerekli yerlere kaymakamlar iletmektedir.

 Kaymakam aynı zamanda ilçede bulunan kolluk kuvvetlerinin de amiridir. İlçelerde güvenlikten sorumlu polis ve diğer teşkilatlardan kaymakam sorumludur. Gerektiğinde bu teşkilatlara emirler vermektedir.

 İlçede genel idareyi yönetmek ve denetlemekte kaymakamın görevleri arasındadır. İlçede genel idarenin işleyişi, düzeni kaymakamın kontrolündedir.

 İlçede görevli memurların tayini de kaymakamların sorumluluğundadır. İlçede bulunan memurların tayini kaymakamlar tarafından yapılmaktadır.

 Kaymakamlar ilçede devletin özel memurudur ve ilçeye gelen devlet adamlarını da kaymakamlar karşılamaktadırlar.

 Genel olarak kaymakamlar ne iş yapar sorunun cevabını vermiş olduk.

kaymakam kaymakam ne iş yapar kaymakam atamaları