Kış Uykusuna Yatmak İster Misiniz? Bilim İnsanlarından Devrim Niteliğinde Bir Keşif!

TAKİP ET

İnsanlar doğal yollarla kış uykusunu deneyimlemezler. Ancak, bilim insanları kış uykusuna benzer bir etkiyi taklit edebilecek teknolojiler geliştirmek üzerine çeşitli araştırmalar gerçekleştiriyorlar. Bu araştırmaların temel merkezinde ise u

Kış uykusu, bazı hayvanların soğuk kış aylarında metabolizmalarını yavaşlatarak uzun süreli uyku haline geçmesine deniyor. Bu uzun sureli uyku haline bağlı olarak, enerji tasarrufu yapıyorlar ve yemek bulma zorluğu yaşamadan kış mevsimini geçirebiliyorlar. 

İnsanlar doğal yollarla kış uykusunu deneyimlemezler. Ancak, bilim insanları kış uykusuna benzer bir etkiyi taklit edebilecek teknolojiler geliştirmek üzerine çeşitli araştırmalar gerçekleştiriyorlar. Bu araştırmaların temel merkezinde ise uzun süreli uzay yolculukları ve insan sağlığı yer alıyor. 

Nature dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre ise 3 ila 7 ay arasında değişen bu kış uykusu artık insanlar içinde mümkün! Yalnızca hayvanlar arasında görülen bir fenomen olarak düşünülüyordu. Ancak, Nature dergisinde yayımlanan araştırma verileri, insanların da bu olağanüstü uyku durumuna girebileceğini ortaya koydu.

Artık İnsanlarda Kış Uykusuna Yatabilecek!

 

ABD'li bilim insanlarının geliştirmiş olduğu bu yeni teknoloji, belirli aralıklarla göndermiş olduğu ultrason darbeleri ile insanlarda, kış uykusunu taklit eden bir "uyuşukluk" hissi oluşturuyor. 

Teknoloji ilk başlarda fareler ve sıçanlar üzerinde denenmiş ve başarılı bir sonuç elde edilmiş. Bilim insanları, bu yeni teknolojinin uzun süreli uzay yolculukları için bir çözüm olabileceğini ve tıp alanında önemli gelişmelerin anahtarı olabileceğini söylüyor. 

Yeni teknolojinin potansiyel tehlikeleri arasında ultrason darbeleri ile "uyuşukluk" içeren derin uyku haline sokulan canlıların geri getirilmesi, uyandırılmasının riskli olacağı yer alıyor. Bu sebeple sistemin, insanlar üzerinden aktif olarak kullanılabilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor olsa da, acil durumlarda kullanılacağı söyleniyor.

kış uykusu bilim adamları teknoloji