Dikkatinizi Toplayın, Başarıyı Yakalayın: Odaklanmayı Arttıran Öneriler

TAKİP ET

Odaklanma hızı yüksek bireylerin, yaşam kaliteleri genel olarak yüksek olmakla birlikte, hedeflemiş oldukları işlerde, çalışmalarda daha hızlı bir şekilde başarıya ulaşırlar. Peki, sizin odaklanma hızınız yüksek mi? Eğer ki, soruya cevabınız "Hayır" ise...

Odaklanma hızı yüksek bireylerin, yaşam kaliteleri genel olarak yüksek olmakla birlikte, hedeflemiş oldukları işlerde, çalışmalarda daha hızlı bir şekilde başarıya ulaşırlar. Peki, sizin odaklanma hızınız yüksek mi? Eğer ki, soruya cevabınız "Hayır" ise, bu hayır cevabının arkasında yatan, dikkatinizi dağıtan psikolojik, çevresel ya da fiziksel faktörleri tespit etmelisiniz. Zira, öncelikle içerisinde bulunduğunuz durumun farkında olmalı ve objektif bir analiz yapabilmelisiniz.

Odaklanma hızınıza olumsuz yönde etki eden ve bu neden-sonuç ilişkilerine bağlı olarak oluşan sorunlar tespit ediliği taktirde, belirsizlik hissi ortadan kalkmış olacak, kendinizin farkında olarak, mevcut süreci iyileştirme yönünde adımlar atabileceksiniz. 

Odaklanmayı Arttıran Yöntemler ve Öneriler 

1. Hedef Nokta Çalışması 

Kendinizi rahat hissedeceğiniz bir pozisyonda oturmalı ve elinize bir nesne almalısınız. Ardından bu nesne üzerinde hedef nokta belirlemeli ve 30 saniye süresince o hedef noktaya, gözlerini kırpmadan, hareket etmeden bakmalısınız. Bu yöntemi her gün düzenli olarak 2-3 kez tekrarlamanız, odaklanma hızınızı arttıracaktır. 

2. Renk Farklı, İsim Farklı 

Renkleri liste haline getirin, her rengin ismini, kendi renginden farklı renklerle kağıtlara yazın.  Mesela Kırmızı rengi, sarı renk bir kalemle yazın. Çalışma kağıtlarını hazırladıktan sonra: 

İlk olarak kelimelerin yazıldığı renkleri göz ardı ederek, sadece kelimeleri hızlı bir şekilde okuyun. 

Ardından ise kelimeleri göz ardı edin ve sadece yazıldıkları renkleri hızlı bir şekilde okuyun. 

Tabi ki, bu süreçte hatalar yapabilirsiniz, gayet normal. Çalışmanın amacı beynin her iki bölgesini de aktif hale getirmek ve daha güçlü bir konsantrasyon elde etmektir. 

3. Meditayon Yapın

Kitap okumaya çalışıyorsunuz ancak zihniniz bir türlü susmuyor, düşünceleriniz sürekli akış haline ve sizi rahatsız mı ediyor? O halde, neden düşüncelerinizi kontrol etmiyorsunuz. Zihin susturmak zordur ancak düzenli meditasyon çalışmaları ile düşünce akışı kontrol altına alınabilir ve daha güçlü bir odaklanma hızına ulaşılabilir.

 

odaklanma konsantrasyon odaklanma hızı meditasyon