Sanat Tarihinin En Çok Tartışılan Tablosu Mona Lisa Hakkında Bilinmeyenler

TAKİP ET

Mona Lisa sanat tarihinin en çok tartışılan tablosu olmakla birlikte, kendisine has şifreler barındırdığı düşünülen gizemli bir eserdir. 1503-1506 yılları arasında yapıldığı bilinen ve günümüzde halen daha Mona Lisa şifresi adı altında hakkında farklı teoriler üretilen bir şaheser...

Mona Lisa, dünya çapında en ünlü tablolardan birisidir. Her yıl milyonlarca turist, sırf o gizemli gülümsemeyi, sırlarla dolu bu şaheseri görmek adına Paris'teki Louvre Müzesi'ne akın ediyor.

Filozof, astronom, matematikçi, mühendis, fizikçi ve jeolog, yazar, ressam gibi birçok ünvana sahip olan Leonardo Da Vinci tarafından var edilen bu başyapıt, tıpkı eserin yaratıcısı gibi karmaşık bir yapıya sahiptir.  Kimi uzmanlar, tablonun gizemli gülümsemesinin ardındaki sırrı araştırırken, kimileri de eserin nasıl yapıldığına dair çeşitli teoriler üretimekte, bazıları ise tablonun ezoterik mesajlarla dolu olduğuna inanmaktadır. Peki, mona lisa neden bu kadar fazla dikkat çekmektedir? Mona lisa tablosu gerçekten çeşitli sırlara ev sahipli mi yapıyor? 

Mona Lisa Şifresi

Mona Lisa'nın gülümsenin sanatın en gizemli gülümsemesi olarak kabul edilmektedir. Öyle ki bazı uzmanlar Mona Lisa gülüsemesinin gerçek bir gülümseme olmadığı, aslında Leonardo Da Vinci'nin ileri seviye bir çizim tekniği ile var ettiği bir ilüzyon olduğunu öne sürmektedir. 

Bazı araştırmacılar Mona Lisa'nın aslında bir erkek olduğunu ve tablosunun orijinal adının "La Gioconda" olması ve "Giocondo" isimli bir erkeğe atıfta bulunduklarını belirtiyorlar.

Da Vinci'nin eserlerinden birisi olan Mon Salai'nin Mona Lisa ile birçok benzerlik barındırdığı öne sürülmektedir. Da Vinci'nin, hem çırağı hem de sevgilisi olduğu bilinen Gian Giacomo Caprotti Da Oreno için Mon Salai ifadesini kullandığı bilinmektedir. Mon Salai; benim küçük şeytanım anlamına gelmektedir. Bu sebepledir ki, Da Vinci'nin aslında sevgilisini bir kadın bedeninde resmettiği, Mona Lisa'nın aslında Gian Giacomo'yu taşıdığı teorisi ortaya atılmaktadır. 

Tabloda yer alan manzaranın aslında gerçek bir yer olduğu düşünülmektedir. Hatta bazıları manzaranın Floransa'da bir bölgeyi içerdiğini iddia etmektedir. 

Leonardo Da Vinci'nin önemli bir ezoterist olduğu da bilinmektedir. Bu sebeple,  bazı teorisyenler Mona Lisa'nın çeşitli okült ve ezoterik mesajlar içerdiği öne sürüyor.

Mona Lisa hamile olabilir mi? Bazı uzmanlar, tablonun dikkatli bir şekilde şekilde incelendiği taktirde Mona Lisa'nın karnının apaçık şekilde şiş olduğunun farkedilebilir olduğunu ve bu sebeple Mona Lisa'nın aslında hamile olduğunu iddia etmektedir. 

 

mona lisa mona lisa şifresi mona lisa tablosu leonardo da vinci