Soğuk Kahve Nedir? En İyi Soğuk Kahve Nasıl Hazırlanır?

TAKİP ET

Yaz aylarında serinlemek amaçlı tercih edilen, buzlu su ile hazırlanan soğuk kahve, kahveseverlerin favorisi olarak kabul edilen bir içecek bir türüdür. Kendi içerisinde gerek kahve seçimi, tarif şekli gerekse de demleme yöntemine bağlı olarak çeşitlere ayrılmaktadır. Peki, bu ferahlatıcı lezzet nasıl hazırlanır? En iyi soğuk kahveyi hazırlamak için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? 

Yaz aylarında serinlemek amaçlı tercih edilen, buzlu su ile hazırlanan soğuk kahve, kahveseverlerin favorisi olarak kabul edilen bir içecek bir türüdür. Kendi içerisinde gerek kahve seçimi, tarif şekli gerekse de demleme yöntemine bağlı olarak çeşitlere ayrılmaktadır.

Peki, bu ferahlatıcı lezzet nasıl hazırlanır? En iyi soğuk kahveyi hazırlamak için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? 

Yaz Aylarının Vazgeçilmesi, Kahveseverlerin Favorisi: Soğuk Kahve Yapımının Püf Noktaları

İlk Aşama: Kahve Seçimi 

İyi bir soğuk kahve için, uygun bir kahve seçmelisiniz. Peki, uygun kahve nedir? Örneğin Arabica çekirdekleri, daha düşük bir kafein içeriğine sahiptir ve soğuk kahve de yumuşak, aromatik bir tat katar. Aradığınız sertlik ve lezzeti göz önünde bulundurarak çekirdek kahve veya öğütülmüş kahve çeşitlerini inceleyebilir, size uygun kahveyi seçebilirsiniz. 

İkinci Aşama: Suyu Soğutma - Aroma Katma

Soğuk kahve yapımında kullanacağınız suyu önceden soğutmak önemlidir. Ancak su kaynadıktan sonra kahveyi bir filtre ya da geçirgen bir beyaz yardımı ile sıcak suyun içerisinde bir süre bekletmek ve ardından çıkarıp, suyu soğumaya bırakmak daha yoğun bir aroma elde etmenizi sağlamaktadır. 

Üçüncü Aşama: Demleme Yöntemi

Soğuk kahve hazırlarken tercih ettiğiniz demleme yöntemi, kahvenin lezzetinde belirleyici bir role sahiptir. İki popüler yöntem vardır ve genellikle bu yöntemler tercih edilir. 

Soğuk Demleme: Soğuk suyun içerisine kahve bırakılır ve demlenmesi için uzun bir süre soğuk ortamda bekletilir. Bu yöntem de genellikle kafein oranı yüksek kahve tercih edilir.

Buzlu Demleme: Sıcak suyun içerisinde kahve atılır, 1-2 dakika beklenir ve hemen ardından buz eklenerek kahve soğutulur, yoğun aromalı bir soğuk kahve elde edilir. 

Dördüncü Aşama: Tarifler 

Kahve seçiminiz, suyu soğutma şekliniz ve demleme yönteminiz belli ise sıra geldi tarif aşamasına. Bu aşamada isterseniz size uygun mevcut bir tarifi tercih edebilirsiniz, isterseniz de ölçüleri kendiniz belirleyerek yine size özel bir lezzet elde edebilirsiniz.

soğuk kahve soğuk kahve çeşitleri