TİK TOK HANGİ ÜLKELERDE YASAK ? ÜLKELER TİK TOK ' U NEDEN YASAKLIYOR

TAKİP ET

TİK TOK uygulaması son zamanlarda bir çok ülke tarafından çeşitli gerekçeler ile yasaklanıyor . Hangi ülkeler neden yasak getiriyor haberimizde paylaşacağız .

Hangi Ülkeler TikTok'u Yasakladı ve Neden Yasakladı ?

Avustralya

4 Nisan'da Avustralya, güvenlik endişeleri nedeniyle TikTok'u federal hükümete ait tüm cihazlarda yasakladı.

Başsavcılık tarafından yayınlanan bir bildiride, TikTok'un "kapsamlı kullanıcı verileri toplanması ve yabancı bir hükümetin Avustralya yasalarıyla çelişen yargısız talimatlarına maruz kalması" nedeniyle güvenlik ve gizlilik riskleri oluşturduğu belirtildi .

Başsavcı Mark Dreyfus yaptığı açıklamada, istihbarat ve güvenlik teşkilatlarının tavsiyesine dayanarak yasağın "mümkün olan en kısa sürede" yürürlüğe gireceğini söyledi.

Estonya

Mart ayının sonunda, Estonya'nın giden BT ve dış ticaret bakanı Kristjan Järvan yerel bir gazeteye TikTok'un devlet tarafından kamu görevlilerine verilen akıllı telefonlardan yasaklanacağını söyledi.

Ancak Eesti Päevaleht'e konuşan bakan, "Bir kamu görevlisi işteyken özel telefonunu kullanırsa, bunu gerçekten araştırmayacağız" dedi .

Birleşik Krallık

16 Mart'ta Birleşik Krallık Kabine Ofisi Dışişleri Bakanı Oliver Dowden, Birleşik Krallık Avam Kamarası'na yaptığı açıklamada, uygulamanın resmi devlet cihazlarında derhal yasaklandığını duyurdu.

Bakan milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada, "Bu bir ihtiyati hareket. TikTok'un hükümet genelinde zaten sınırlı kullanımının olduğunu biliyoruz, ancak bu aynı zamanda iyi bir siber hijyen" dedi.

Yasak, Birleşik Krallık Ulusal Siber Güvenlik Merkezi tarafından hazırlanan ve "hassas hükümet verilerine belirli platformlar tarafından nasıl erişildiği ve kullanıldığı konusunda bir risk olabileceğini" tespit eden bir rapora dayanıyor.

Birleşik Krallık, Huawei'nin** sahip olduğu diğer Çin teknolojilerinin kullanımını yasaklayan ilk ülkelerden biri olmasına rağmen, eleştirmenler , müttefiklerle karşılaştırıldığında Tik Tok ‘ un yasaklanmasının gecikmesine dikkat çekti .

AB Ülkeleri

AB'nin en üst üç organı olan Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ve AB Konseyi, siber güvenlik endişelerini gerekçe göstererek TikTok'u personel cihazlarında yasakladı.

Avrupa Parlamentosu'nun yasağı 20 Mart'ta yürürlüğe girdi. Ayrıca parlamento üyeleri ve personelinin uygulamayı kişisel cihazlarından kaldırmaları “şiddetle tavsiye edildi”.

Fransa

24 Mart'ta Fransız hükümeti, 2,5 milyon memurun iş telefonlarına TikTok, Netflix ve Instagram gibi "eğlence amaçlı" uygulamaların yüklenmesini ve kullanılmasını yasakladı.

"Bağlayıcı" talimatla bildirilen yasak, hemen yürürlüğe girdi ve devlet çalışanlarının kişisel telefonlarını kapsamıyor.

Fransa, hükümet cihazlarında Netflix gibi diğer "eğlence amaçlı" uygulamaları da yasaklama çabalarını hızlandıran ilk ülke oldu.

“Eğlence amaçlı uygulamalar, yönetim ekipmanına yerleştirilecek yeterli düzeyde siber güvenlik ve veri koruması sunmuyor. Bu nedenle bu uygulamalar, bu idarelerin ve kamu görevlilerinin verilerinin korunması için bir risk oluşturabilir” dedi.

Fransa Kamu Hizmeti Bakanı Stanislas Guerini, tedbirin ülke yönetimlerinin ve memurlarının “siber güvenliğini sağlamayı” amaçladığını tweetledi.

Hollanda

Hollanda içişleri bakanlığı, hükümet tarafından dağıtılan telefonlarda "Hollanda'yı veya Hollanda çıkarlarını hedef alan saldırgan bir siber programa sahip ülkelerden" gelen tüm uygulamaların kullanılmasını caydırdı.

TikTok'u adıyla tanımlamadı, ancak tavsiye, ulusal istihbarat teşkilatı AIVD tarafından Çin, Rusya, Kuzey Kore ve İran gibi ülkelerden gelen uygulamaların "yüksek casusluk riski" taşıdığı uyarısında bulunan bir değerlendirmenin ardından geldi.

Hollanda Dijitalleşme Bakanı Alexandra van Huffelen 21 Mart'ta yaptığı açıklamada, "Merkezi hükümet, mobil cihazları da dahil olmak üzere işini güvenli bir şekilde yapabilmelidir."

Sonunda hükümet, tüm devlet memurlarının iş telefonlarının, yalnızca önceden yetkilendirilmiş uygulama, yazılım veya özelliklerin kurulabilmesi ve kullanılabilmesi için yapılandırılmasını istiyor .

Norveç

23 Mart'ta Norveç parlamentosu, ülkenin Adalet Bakanlığı'nın uygulamanın devlet çalışanlarına verilen telefonlara yüklenmemesi gerektiği konusunda uyarmasının ardından Tiktok'u çalışma cihazlarından yasakladı.

Adalet Bakanı Emilie Enger Mehl yaptığı açıklamada, "Norveç istihbarat servislerinin risk değerlendirmelerinde ... Rusya ve Çin'i Norveç'in güvenlik çıkarları için ana risk faktörleri olarak ayırdığını" söyledi.

"Potansiyel olarak tehlikeli aktörler ve bizi dezenformasyon ve sahte haberlerle etkilemek isteyen diğerleri tarafından tercih edilen bir forum olarak sosyal medyayı da ayırdıklarını" sözlerine ekledi.

Bakanlık, memurların gerekirse profesyonel gerekçelerle TikTok'u ancak yalnızca hükümetin ağına bağlı olmayan cihazlarda kullanabileceğini söyledi.

Norveç'in başkenti Oslo ve ikinci büyük şehri Bergen de belediye çalışanlarını iş telefonlarından TikTok'u kaldırmaya çağırdı.

Belçika

10 Mart'ta Belçika, siber güvenlik, mahremiyet ve yanlış bilgilendirme konusundaki endişeleri gerekçe göstererek TikTok'u Belçika federal hükümetinin sahip olduğu veya ücretini ödediği cihazlarda en az altı ay süreyle yasakladığını duyurdu.

Başbakan Alexander de Croo, yasağın, uygulamanın kullanıcı verilerini toplayabileceğini ve haber akışını ve içeriğini manipüle etmek için algoritmaları değiştirebileceğini söyleyen devlet güvenlik servisi ve siber güvenlik merkezinden gelen uyarılara dayandığını söyledi.

Belçika'nın açıklamasına yanıt veren TikTok, "şirketimiz hakkındaki temel yanlış bilgilere dayanan bu askıya almanın hayal kırıklığına uğradığını" söyledi ve "endişeleri gidermek ve yanlış kanıları düzeltmek için yetkililerle görüşmeye hazır olduklarını" ekledi.

Danimarka

6 Mart'ta Danimarka Savunma Bakanlığı, bir siber güvenlik önlemi olarak "uygulamanın resmi birimlerde kullanılmasını yasaklayacağını" duyurdu.

Bakanlık yaptığı açıklamada, İskandinav ülkesinin Danimarka dış istihbarat servisinin bir parçası olan Siber Güvenlik Merkezi'nin casusluk riski olduğunu değerlendirdiğini söyledi.

Bakanlık, "savunma bakanlığı içinde, uygulamayı kullanmak için çok sınırlı işle ilgili ihtiyaçla birleşen ağır güvenlik hususları olduğunu" ve çalışanların "hizmet telefonlarında ve diğer resmi cihazlarda TikTok'u mümkün olan en kısa sürede kaldırmaları gerektiğini" söyledi. daha önce yükledim".

Amerika Birleşik Devletleri

ABD ayrıca veri güvenliği endişeleri nedeniyle TikTok'u federal cihaz ve sistemlerden silmeleri için devlet kurumlarına Mart ayı sonuna kadar süre verdi. Yasak, yalnızca hükümet cihazları için geçerli olsa da, bazı ABD'li milletvekilleri doğrudan bir yasağı savunuyor.

50 ABD eyaletinin yarısından fazlası, uygulamayı devlet cihazlarında yasakladı.

Ancak, TikTok'un Amerika Birleşik Devletleri'nde faaliyet göstermesini tamamen yasaklama teklifi 30 Mart'ta Senato'da engellendi .

Hem FBI hem de Federal İletişim Komisyonu, ByteDance'in TikTok kullanıcı verilerini Çin'in otoriter hükümetiyle paylaşabileceği konusunda uyardı.

TikTok'un içeriği ve gençlerin ruh sağlığına zarar verip vermediği konusunda da endişeler var. Kâr amacı gütmeyen Dijital Nefretle Mücadele Merkezi'nden araştırmacılar, Aralık ayında bir raporda, platformdaki yeme bozukluğu içeriğinin 13,2 milyar görüntülendiğini söyledi. 

Pew Araştırma Merkezi'ne göre ABD'li gençlerin yaklaşık üçte ikisi TikTok kullanıyor.

Kanada

ABD'nin hamlesinden sonra Kanada, 28 Şubat'ta TikTok'un devlet tarafından verilen tüm cihazlarda yasaklandığını duyurdu ve uygulamanın gizlilik ve güvenlik için "kabul edilemez" bir risk oluşturduğunu söyledi.

Gelecekte çalışanların uygulamayı indirmesi de engellenecektir.

Başbakan Justin Trudeau o sırada daha fazla eylemin takip edilebileceğini veya edilmeyebileceğini söyledi.

Trudeau, "Hükümet, tüm federal çalışanlara TikTok'u artık iş telefonlarında kullanamayacaklarını söyleyerek önemli bir adım attığında, iş dünyasından özel kişilere kadar birçok Kanadalı kendi verilerinin güvenliği hakkında düşünecek ve belki de seçimler yapacaktır" dedi. .

"Kanadalılara kendileri için doğru kararları vermeleri için bilgi vermenin her zaman hayranıyım" diye ekledi.

Yeni Zelanda

17 Mart'ta Yeni Zelanda, TikTok'un ay sonunda hükümet milletvekillerinin telefonlarından yasaklanacağını duyurdu.

Birleşik Krallık gibi diğer ülkelerden farklı olarak, yasak tüm hükümet çalışanlarını etkilemiyor ve yalnızca parlamento kompleksindeki yaklaşık 500 kişi için geçerli.

Parlamento Hizmeti İcra Kurulu Başkanı Rafael Gonzalez-Montero, yetkililerin TikTok'a demokratik görevlerini yerine getirmek için ihtiyaç duymaları halinde özel düzenlemeler yapabileceklerini söyledi.

Yeni Zelanda başbakanı Chris Hipkins, telefonunda TikTok'un olmadığını söyleyerek, "O kadar havalı ve modaya uygun değilim" diye ekledi.

Hindistan

2020'de Hindistan, gizlilik ve güvenlik endişeleri nedeniyle TikTok'a ve mesajlaşma uygulaması WeChat dahil düzinelerce diğer Çin uygulamasına yasak getirdi. Yasak, tartışmalı bir Himalaya sınırında Hint ve Çin askerleri arasında çıkan çatışmada 20 Hintli askerin hayatını kaybetmesi ve düzinelercesinin yaralanmasından kısa bir süre sonra geldi.

Şirketlere gizlilik ve güvenlik gereklilikleriyle ilgili soruları yanıtlama şansı verildi, ancak yasak Ocak 2021'de kalıcı hale getirildi.

Tayvan

Aralık 2022'de FBI, TikTok'un ulusal güvenlik riski oluşturduğu konusunda uyarmasının ardından Tayvan, TikTok'a kamu sektörü yasağı getirdi.

Cep telefonları, tabletler ve masaüstü bilgisayarlar dahil olmak üzere devlet cihazlarının TikTok, Çin'deki eşdeğeri Douyin veya Çin yaşam tarzı içerik uygulaması Xiaohongshu gibi uygulamalar dahil olmak üzere Çin yapımı yazılımları kullanmasına izin verilmez.

Pakistan

Pakistan makamları, uygulamanın ahlaksız içeriği desteklediğine dair endişeleri gerekçe göstererek TikTok'u Ekim 2020'den bu yana en az dört kez geçici olarak yasakladı.

Afganistan

Afganistan'ın Taliban liderliği, gençleri "yanıltılmaktan" koruduğu gerekçesiyle TikTok'u ve PUBG oyununu 2022'de yasakladı.

 

 

 

 

 

 

tiktok yasaklanan ülkeler tik tok yasaklanıyor tik tok tik tok neden yasaklanıyor tik tok kapatılır mı