Türk-İş Başkanından Yüzbinlerce Kamu İşçisini İlgilendiren Zam Açıklaması

TAKİP ET

700 bin kamu işçisinin merakla beklediği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri görüşmesine dair açıklama Ergün Atalay'dan geldi. Atalay, "Sayın Bakanın da işveren sendikasının da önümüzdeki hafta salı günü bize bir rakam getireceklerini söylediler' dedi.

BÜTÜN MADDELERDE MUTABAKAT SAĞLANAMADI

Kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2023 yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde süreç devam ediyor. Bir önceki görüşmede yapılan pazarlıklarda hükümetin teklifi ilk 6 ay için yüzde 40 civarında zam, taban aylık teklifi ise 12 bin liraydı. İşçi tarafı temsilcileri ise yüzde 45 zam ve 15 bin lira taban ücret talep etmişti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleşen 3’üncü görüşmede işveren tarafını temsilen TÜHİS yer alırken, işçi tarafını ise TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ temsil etti.

Saat 13.30’da başlayan ve yaklaşık 3 buçuk saat süren görüşmede işçi tarafını temsilen açıklamalarda bulunan HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ve TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, belli bir aşamanın aşıldığını fakat bütün maddelerde mutabakat sağlanamadığı açıkladı.

"ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA BİR ARAYA GELECEĞİZ"

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ise Bakan Vedat Bilgin, TÜHİS, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ heyetlerinin bulunduğu toplantıda uzun bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

Verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini dile getiren Arslan, “Kamu Çerçeve Protokolü ile ilgili bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda gelinen noktayı daha ileriye taşımak için bugün verimli bir toplantı yaptık. Bu toplantının sonucunda belli bir aşamayı geçtik. Umarım önümüzdeki hafta Sayın Bakanla birlikte tekrar bir araya geleceğiz. Toplu İş Sözleşmesinde nihai noktada uzlaşılması için elimizden gelen, yapacağız. Sayın Bakan, TÜHİS, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ olarak gerçekten bu toplu iş sözleşmesini bir an evvel sonuçlandırmak için çaba sarf ediyoruz. Ancak bütün maddelerde bir uzlaşmayı henüz yakalayamadık, tam bir mutabakat sağlanamadı. Bunun için de çabalarımız devam edecek” şeklinde konuştu.

700 BİNİ aşkın kamu işçisine 2023 yılı için yapılacak zam oranı görüşmelerinde detaylar netleşmeye başladı. Yetkili sendika olarak işçileri temsilen katılan TÜRK – İŞ başkanı Ergün Atalay işçilerin talebi olarak masaya yüzde 45 zam ve taban aylık olarak da 15 BİN tl koydu. Kamu işçileri zam oranı, Kamu Çerçevesi Protokolü ( K Ç P ) çerçevesinde ele alındı. Hükümet kanadının önerisi ise netleşti. Hükümet tarafı taban ücret için 11 bin 500 tl önerirken, 2023 yılının ilk yarısı için zam oranı teklifini yüzde 30 olarak kayda geçti . 700 bini aşkın işçiyi ilgilendiren kamu işçileri zaman oranı hükümetin ve işçileri temsilen katılan TÜRK – İŞ in uzlaşısı ile netlik kazanacak. 700 bini aşkın işçinin gözleri toplu sözleşmenin ne zaman imzalanacağına çevrildi.

İşte, Kamu Çerçevesi Protokolü (K . Ç. P) detayları

700 binden fazla kamu işçisinin maaşlarına ne kadar zam geleceğini ve kamu işçilerinin çalışma şartlarını belirleyen 2023 toplu sözleşme görüşmeleri henüz sonuca ulaşmadı ve devam ediyor. Kamu işçilerinin temsilcisi yetkili sendika Türk-İş Başkanı Ergün Atalay hükümetin yılın ilk yarısı için ( ilk 6 ay için )  yüzde 30 zam teklifinde bulunduğunu ve  taban maaş önerisinin de 11 bin lira olduğunu söyledi.

İşçi tarafını temsilen katılan yetkili sendika TÜRK – İŞ in teklifi de yüzde 45 zam ve taban aylık olarak da 15 bin lira oldu.

KAMU İŞÇİLERİNE ZAM OLACAK MI?

Hükümet ve yetkili sendika TÜRK – İŞ in yürüttüğü toplu sözleşme pazarlıklarının neticelenmesi durumunda pazarlığa konu olan tutar maaşlara zam olarak yansıyacak. 700 binden fazla Kamu işçisi yapılacak zamdan olumlu yönde etkilenmiş olacak.

TOPLU SÖZLEŞMEDE SON DURUM  NEDİR ?

 

kamu işçisi zam oranı kamu işçisi zam oranı 2023 kamu işçisi zam oranı 2022 kamu işçisi zam oranı 2022 temmuz kamu işçisi zam oranı eylül kamu işçisi zam kamu işçisine zam zam sendika kamu işçisi işçi zammı asgari ücret asgari ücret zammı ergün atalay tür