Yeminli Tercüman Nasıl Olunur ve Maaşları Ne Kadardır?

TAKİP ET

Yasal belgelerin tercümelerini yapan ve bu belgelerin altına kaşe basmakla yetkili olan kişilere yeminli tercüman denilmektedir.

Yeminli tercümanları yetkilendiren kurum noterlerdir. Yeminli tercümanların yapmış olduğu çeviriler resmî belge statüsünde kabul edilmektedir. Yeminli tercümanlar yaptıkları çevirinin altını imzalar ve kaşelerler bu nedenle resmî belge kabul edilmektedir. Yeminsiz tercümanların yaptığı çeviriler ise resmî belge olarak kabul edilmez.

Kimler Yeminli Tercüman Olabilir

 Yeminli tercümanların çok iyi dil bilmeleri gerekmektedir. Dolayısıyla Mütercim tercümanlık lisan eğitimi alanlar, Dil bölümlerinden mezun olanlar, tercümanlık mesleğini yaparken mesleğini resmileştirip kamu kuru ve kuruluşlarında çalışmak için noterden izin tutanağı alan tercümanlar, yeminli tercüman olabilirler.

 

Yeminli Tercüman Olmak İçin Gerekli Şart ve Evraklar

 Yeminli tercüman olmak için yeminli tercüman adayları dil yeterliliğini belgelendirmesi, Adli sicilinin bulunmaması, ikametgahının noterle aynı şehirde olması, gibi şartları sağlamaları gerekmektedir.

 Yeminli tercümanlar diğer memurluklardan farklı olarak T.C vatandaşı olmak, izin alarak T.C vatandaşlığından çıkmış olmak, T.C vatandaşı olmasa bile İç İşleri Bakanlığı tarafından çalışma izni olan Türk soylu Yabancılar vatandaşlık koşullarını sağlayarak Yeminli tercüman olabilmektedirler.

 Yeminli tercüman olmak için gerekli evraklar; Kimlik fotokopisi ve ikametgâh belgesi, fotoğraf adli sicil belgesidir.

 

Yeminli Tercüman Maaşları Ne Kadardır?

 Diğer meslekler gibi yeminli tercüman maaşları da farklı faktörlerden dolayı değişkenlik göstermektedir. Genel olarak yeminli tercümanların maaşı 2023 yılı itibariyle 14.000-22.000 TL arasındadır.

 

Yeminli Tercüman Başvurusu Nasıl Yapılmaktadır?

 Yeminli tercüman olmak için gerekli şartları sağlayan kişiler, gerekli belgeleri tamamlayarak noterliğe başvurmalıdırlar. Ayrıca tercüme büroları aracılığıyla başvuruda yapılabilmektedir.

 Yeminli tercüman olmak için başvuru yapan kişilerin yeminli tercüman olmalarına ya da olamamalarına noterlik karar vermektedir. Noterler ise bu yetkiyi Noterlik Yönetmeliğinin 96. Maddesi gereğince kullanmaktadır.

 Noterlik başvuru yapan kişinin yeminli tercüman olmasını uygun görürse Hukuk Yargılama Usulü Kanuna göre yemin ettirilerek bu durumda tutanakla belgelendirilmektedir.

 Tutanakta yeminli tercümanın kişisel bilgilerinin yanında yeterliliğini belgeleyen bilgiler bulunmaktadır. Bu tutanağın hem noter hem de tercümanın imzalamasıyla kişi yeminli tercüman olmak için işlemlerini tamamlamış olur.

Yeminli tercüman nasıl  Yeminli tercüman olunur  Yeminli tercüman maaşları