Zabit Katipliği Hakkında Merak Edilen Herşey

TAKİP ET

Adalet Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek 22 bin 43 personel alımı başvuruları 25 Nisan itibariyle başladı ve 11 Mayıs'ta sona erecek. Bu kapsamda 5 bin 461 adet zabit kâtibi alımı yapılacak. Sizler için bu yazımızda zabit kâtibi olmak isteyen arkadaşların iş koşulları ve şartlarının araştırmasını yaptık. Aklınızda soru kalmayacak şekilde tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

2023 Zabit Katipliği İş Koşulları ve Maaşları

Adalet Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek 22 bin 43 personel alımı başvuruları 25 Nisan itibariyle başladı ve 11 Mayıs’ta sona erecek. Bu kapsamda 5 bin 461 adet zabit kâtibi alımı yapılacak. Sizler için bu yazımızda zabit kâtibi olmak isteyen arkadaşların iş koşulları ve şartlarının araştırmasını yaptık. Aklınızda soru kalmayacak şekilde tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

Zabit Kâtibi Kimdir? Ne İş Yapar?

Zabıt kâtibi; Adalet Bakanlığı merkez teşkilatı, adli ve idari yargı cumhuriyet başsavcılıkları ile ilk derece mahkemeleri, bölge mahkemeleri ile yüksek mahkemelerde ilgili mahkeme başkanı, hâkim veya savcının onayı ile yazı işleri müdürünün yaptığı iş bölümü çerçevesinde, kalem hizmetlerini belirli bir süre içerisinde kendi başına yürüten, yaptığı işlemler nedeniyle amirlerine karşı sorumlu olan nitelikli kişidir.

Zabıt Katibinin Görevleri

İş organizasyonu yapmak ve iletişimi sağlamak,

Bilgisayarda klavyeyi on parmak kullanarak hızlı ve etkili yazı yazmak,

Yazışma kurallarına uygun resmî yazı yazmak,

Mesleki uygulama yazılımlarını kullanmak,

Adalet alanı içerisinde çalıştığı birimin kalem hizmetlerini yürütmek,

Çalıştığı kurum ve kuruluşların adlî ve idarî yazışmalarını yapmaktır.

Resmi yazışmaları yapmak.

İcra takip işlemlerini yapmak

Yazı işleri müdürünün tevdi ettiği görevleri yapmak.

Dosya ve kayıtları düzenli bir şekilde tutmak.

Karar ve tutanakları usulüne uygun yazmak.

Davalara ait müzekkereleri yazarak ilgili yerlere zamanında göndermek.

Cevabı gelmeyen müzekkerelerin tekidini yapmak.

Dava dosyaları için dizi pusulası yapmak.

Serbest bırakma ve tutuklama yazıları ile hüküm özetlerini vaktinde yazmak ve ilgili makama vermek.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Zabit kâtibi genel olarak büro ortamında çalışmaktadır. Mesleğinin özelliği gereği mesai dışında da zaman zaman görev yapmaktadır. Keşif, Otopsi, Olay Yeri İncelemesi gibi bazı durumlarda dış mekanlarda çalışması gerekmektedir. Dosya ve klasör ağırlıklı olmak üzere kırtasiye malzemelerinin yoğun olarak kullanıldığı ortamda çalıştığı için buna bağlı enfeksiyonel ya da alerjik sağlık sorunları oluşabilmektedir. İşlerinin tamamına yakın bir kısmı bilgisayar üzerinden yaptığından, sürekli oturmaktan ve on parmak, hızlı bilgisayar kullanmaktan kaynaklı bazı rahatsızlıklara rastlanmaktadır.

Zabit Kâtibi Maaşları Nedir?

Göreve yeni başlayan zabit kâtibi maaş olarak ortalama 13 bin 350 TL almaktadır. Bu maaş bilgisi yeni memur için geçerlidir. Evli olanlarda çocuk yardımı gibi ekstra durumlar işin içine girince maaşlarda biraz farklılık olabilmektedir.

Güncel gelişmeler için takipte kalınız. Her şey gönlünüzce olsun.

 

 

 

 

 

 

zabit katibi olma şartları zabit katibi maaşları 2023 zabit katibi taban puanı zabit katibi çalışma koşulları adalet bakanlığı memur alımı zabit katibi nasıl olunur maaş şartlar