2023 Yılına Damga Vuran Teknoloji Trendleri!

TAKİP ET

Gündelik hayatımızı, insanlarla olan iletişimimizi büyük oranda değiştiren, farklılaştıran Covid-19 şirketleri de etkiledi. Küçük, büyük fark etmeksizin birçok firma, pandemi sürecinin olumsuz etkilerini minimum seviyeye indirgemek için yeni teknolojileri tercih etti. Hep birlikte yeni bir dijital devrime şahitlik ettik.

Bazı dönüm noktaları vardır ki, kişinin ya da kişilerin hayatını temelli bir şekilde değiştirir.  Kimisi için bu yeni bir şehre taşınmak kimisi içinde evlenmek, üniversiteye gitmektir. Ancak, bazı dönüm noktaları tüm dünyayı etkiler. İnsanlık tarihinde çok sayıda örneği bulunmaktadır. En yakın örnek olarak ise; etkilerinin az da olsa halen devam ettiği Covid-19 salgını söylebiliriz. 

Pandemi sürecinde insanların gündelik hayatını büyük oranda etkileceyek birçok değişiklik meydana geldi. Birçok kişi ihtiyaçlarını online olarak tedarik etmeye yöneldi, birçok meslek onbline platformlara taşındı. Firmalar da bu yönde yatırımlar yapmaya başladı ve yeni teknolojilere yöneldiler. Covid-19 sürecine bağlı olarak dolaylı yoldan da olsa, yeni bir dijital devrim gerçekleşmiş oldu.  Peki, bu dijital devrim sürecinde 2023 yılına damga vuracak yeni teknoloji trendleri neler? 

2023 Yılının 3 Yeni Teknoloji Trendi 

1. Tabi ki, ilk sırada yapay zeka bulunuyor!: 

Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde büyük oranda gelişme katedilen yapay zeka teknolojileri, 2023 yılında fark edilir şekilde gündelik hayatımıza dahil edilmeye başlandı. Bunun en büyük örnekleri ChatGpt ve Midjourney diyebiliriz. Ressamından yazarına, akademisyenin öğrencisine herkes yapay zeka teknolojilerini kullanmaya başladı.  ChatGpt ile yazdırılan makaleler, kitaplar, yazılım kodları ya da Midjourney ile çizdirilen eşsiz tasarımlar... Aslında tüm hepsi, daha başlangıç aşamasında kabul edilen bu teknolojinin basit işlevsel özellikleri arasında yer alıyor. 

2. Daha hızlı internet için 5G 

5G teknolojisi, daha önceki 4G teknolojisinden daha hızlı bir şekilde veri akışı sağlamayı, daha düşük gecikme süreleri ve daha fazla cihaz bağlantısı sağlayarak, daha iyi bir kablosuz deneyim sunmayı amaçlamaktadır. Ayrıca 5G teknolojisi, artık neredeyse herkesin duymuş olduğu, birçok insanın deneyimlediği sanal gerçeklik ya da arttırılmış gerçeklik teknolojisini de kapsamaktadır. 

3. Dijital dünyaya girişin anahtarı Blockchain

Blockchain teknolojisi, temelde bilgisayar bilimleri, kriptografi, ekonomi ve matematik gibi birçok farklı disiplinin kesişim noktasında ortaya çıkmış ve merkezi bir otoriteye ihtiyaç duymayan güvenli ve şeffaf bir veri tabanı teknolojisidir. Bu yeni teknoloji ile kripto para birimleri transferi, akıllı sözleşmeler, sağlık kayıtları ve hatta oy verme sistemleri gibi birçok farklı işlem gerçekleştirilebilmektedir. 

 

teknoloji teknoloji trendleri 2023