2023 YKS MESLEK TANITIMI – GEMİ İNŞAATI VE GEMİ MAKİNELERİ MÜHENDİSLİĞİ

TAKİP ET

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği, gemi tasarımı, inşaatı ve gemi makinelerinin tasarımı ve üretimi konusunda uzmanlaşmış bir mühendislik dalıdır.

2023 YKS MESLEK TANITIMI – GEMİ İNŞAATI VE GEMİ MAKİNELERİ MÜHENDİSLİĞİ

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği, gemi tasarımı, inşaatı ve gemi makinelerinin tasarımı ve üretimi konusunda uzmanlaşmış bir mühendislik dalıdır. Bölümün amacı, öğrencilere gemi inşaatı ve gemi makineleri alanında gereken teorik ve pratik bilgileri kazandırmak, teknik ve teknolojik gelişmeleri takip ederek, gemi inşaatı ve gemi makineleri üretiminde kullanılan malzemelerin özellikleri, gemi inşaatı ve gemi makineleri tasarımı ve üretiminde kullanılan yöntemler, gemi makineleri güç sistemleri, elektrik, elektronik, otomasyon sistemleri, denizcilik hukuku ve uluslararası standartları gibi konuları öğretmektir.

Bunun yanı sıra, gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği bölümü, öğrencilere gemi inşaatı ve gemi makineleri sektöründe çalışacakları iş hayatında karşılaşacakları zorluklara hazırlamayı da amaçlar. Öğrenciler, bölümde edindikleri bilgileri pratikte uygulayarak, gemi inşaatı ve gemi makineleri alanında başarılı bir kariyer yapabilirler.

BÖLÜM DERSLERİ ZOR MU?

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği bölüm dersleri, genel olarak mühendislik disiplinlerinde olduğu gibi, matematik, fizik, kimya, malzeme bilimi, mekanik ve elektrik/elektronik mühendisliği gibi temel bilim ve mühendislik derslerini içermektedir. Bu dersler, öğrenciler için zor olabilir ancak disiplinli bir çalışmayla ve öğrenme sürecine açık bir tutumla başarılı bir şekilde tamamlanabilir.

Ayrıca, gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisliği bölümü öğrencileri, gemi tasarımı, gemi inşaatı, gemi makineleri ve denizcilik hukuku gibi özel dersler de alırlar. Bu dersler, öğrencilerin gemi inşaatı ve gemi makineleri sektörünün detaylarına aşina olmalarını sağlar. Bu dersler de öğrenciler için zor olabilir, ancak bölümün amacı, öğrencilere bu konularda gerekli bilgileri sağlamak olduğundan, öğrencilerin bu dersleri de başarılı bir şekilde tamamlamaları beklenir.

Sonuç olarak, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği bölümü dersleri, özellikle matematik ve mühendislik dersleri, öğrenciler için zor olabilir. Ancak, öğrencilerin disiplinli bir çalışma alışkanlığı edinmeleri, öğrenme sürecine açık bir tutum sergilemeleri ve öğretim görevlilerinden yardım almaları durumunda başarılı bir şekilde tamamlayabilirler.

İŞ İMKANI NELERDİR?

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği bölümü mezunları, gemi inşası, gemi tasarımı, gemi makineleri, gemi bakım ve onarımı, deniz taşımacılığı, gemi klasifikasyonu, liman işletmeciliği gibi birçok alanda iş imkanına sahip olabilirler.

Gemi inşası alanında, gemi inşaatı firmaları, tersaneler ve gemi mühendisliği firmaları gibi işletmelerde çalışma fırsatı bulunmaktadır. Gemi tasarımı alanında, gemi tasarım firmaları, mühendislik şirketleri, araştırma merkezleri ve üniversitelerde çalışabilirler.

Gemi makineleri alanında, deniz taşımacılığı şirketleri, gemi bakım ve onarım şirketleri, gemi makineleri üreticileri, gemi sınıflandırma kuruluşları gibi birçok işletmede çalışma fırsatı bulunmaktadır.

Bunun yanı sıra, liman işletmelerinde, gemi seyrüseferi şirketlerinde, denizcilik hukuku şirketlerinde ve devlet kurumlarında da iş imkanları mevcuttur.

Gemi inşası ve gemi makineleri mühendisliği mezunları, ülkemizde ve dünyanın farklı bölgelerinde, denizcilik sektöründe lider firmaların aradığı nitelikli elemanlar arasındadır. Bu nedenle, bu bölüm mezunlarına, yüksek ücretli iş fırsatları sunulabilmektedir.