Araç Muayene Teknisyeni Nasıl Olunur ve Maaşları Ne Kadardır?

TAKİP ET

Araç muayene teknisyeni test bölgesine getirilen motorlu taşıtların, yasal düzenlemelere ve güvenlik standartlarına uyumlu olmasını sağlar.

 Araç muayene teknisyeni nasıl olunur? Endüstri meslek liseleri ya da teknik liselerin ilgili bölümlerinden mezun olan kişiler bu alanda çalışmalarını gerçekleştirebilir. Araç muayene teknisyeni araçlardaki hasarı inceler ve gerekli müdahaleleri yapar. Araç muayene teknisyeni olmak için;

Endüstri meslek liselerinden mezun olmak,

Üniversitelerin Meslek Yüksek Okulları’nda eğitim almak,

B sınıfı sürücü belgesine sahip olmak,

MS Office programlarını kullanmak.

 Ayrıca muayene teknisyenlerinin B sınıfı sürücü belgesine sahip olması gerekir. Araç muayene teknisyeni yasal düzenlemelere ve güvenlik standartlarına uygun şekilde hareket eder. Muayene istasyonlarında yer alan kontrol cihazları üzerinden gerekli çalışmalar tamamlanır. Araç muayene teknisyeni olmak isteyen kişilerin mutlaka belirli eğitimlerden geçmesi gerekir.

 

Araç Muayene Teknisyeni Nedir?

 Araç muayene teknisyeni, motorlu taşıtların, yasal düzenlemelere ve güvenlik standartlarına uyumlu olmasını sağlar. Bu alanda çalışmak isteyen kişiler eğitimlerini tamamladıktan sonra görevlerine başlayabilir. İki yıllık üniversite eğitimi ya da meslek liselerinden mezun olanlar bu görevleri yürütebilir.

 

Araç Muayene Teknisyeni Ne İş Yapar?

 Araç muayene teknisyeninin görevleri şu şekildedir;

Muayeneye gelen araçlara ait ruhsatları inceler.

İlgili mevzuatlar gereği araç ekipmanlarını kontrol eder.

Aracı muayene bölümüne getirir.

Araçta yer alması gereken aydınlatma ünitelerini kontrol eder.

Araçlarda hasar olup olmadığını inceler.

Araç bileşenlerini kontrol eder.

Aracın şasi ve motor numarasına göz atar.

Araç yağlarını değiştirir.

Aracın alt kısmını ve gerekli tertibatı kontrol eder.

 

Araç Muayene Teknisyeni Maaşları

 Motorlu taşıtların yasal düzenlemelere uygun ve güvenlik standartlarına göre çalışması teknisyenlerin görevleridir. Aracın hasarını tespit eden muayene teknisyenlerinin maaşları da 2023 yılında güncellendi. Araç muayene teknisyeni ne kadar maaş alır? Teknisyen maaşları kişini tecrübesi, eğitimi ve bilgilerine göre değişir. Maaş miktarları;

Yeni işe başlayan teknisyen 9.000 TL maaş alır.

Tecrübeli araç muayene teknisyeni 13.000 TL maaş alır.

 Tecrübe arttıkça maaşta yükselmeye başlayacaktır. Araç muayene teknisyenliğinde çalışmak isteyenler eğitim seviyelerini tamamlayınca göreve başlayabilir.

Araç Muayene Teknisyeni Araç Muayene Teknisyeni nasıl olunur Araç Muayene Teknisyeni maaşları