Bill Gates; '' Çocuklar 18 ayda okuma yazma öğrenecek.''

TAKİP ET

''Yakında, yapay zekâ çocuklarımıza okuma yazma öğretmeye, derslerine yardımcı olmaya, anlamadığı konuları anlatmaya ve notlarını yükseltmeye yardımcı olabilir.''

Bu haberi yapay zekâ sohbet robotlarının çocukların okuma ve yazma becerilerini 18 ay gibi kısa bir sürede geliştirmesine yardımcı olmak için yolda olduğunu söyleyen milyarder, Microsoft kurucusu Bill Gates verdi. Bill Gates geçtiğimiz günlerde San Diego’daki ASU+GSV Zirvesinde yaptığı açılış konuşmasında:’’ Yapay zekâ, bir insansın olabileceği en iyi öğretmen kadar yeteneğe yakın zamanda ulaşacak.’’ Dedi.OpenAl’nin ChatGPS’si ve Google’in Bard’ı gibi yapay zekâ sohbet robotları son birkaç ayda hızla gelişti ve artık belirli standart testlerde insan düzeyindeki zekayla rekabet edecek seviyeye geldi. Bu gelişme hem teknolojinin varabileceği noktalara olan heyacanı hem de olası olumsuz sonuçlara ilişkin endişeleri ateşledi. Bugünün sohbet robotlarının “okuma ve yazma konusunda inanılmaz bir akıcılığı” var, bu da yakında öğrencilere teknolojinin daha önce hiç olmadığı şekillerde kendi okuma ve yazma becerilerini geliştirmeyi öğretmelerine yardımcı olacak, dedi. Gates,” İlk başta, okuma araştırma asistanı olmanın ve size yazma konusunda geri bildirim vermenin okumaya nasıl yardımcı olduğunu görünce çok şaşıracağız” dedi.

Gates, tarihsel olarak, yazma becerilerini öğretmenin bir bilgisayar için inanılmaz derecede zor bir görev olduğunu kanıtladı. Ancak destekçiler, yapay zekâ sohbet robotlarının insan benzeri dili tanıma ve yeniden yaratma becerisinin bu dinamiği değiştirdiğini söylüyor.

New York Times teknoloji köşe yazarı Kevin Roose geçen ay Open AI’nın çevrimiçi stil kılavuzlarında hızlı arama yapma yeteneğini kullanarak yazısını geliştirmek için ChatGPT programlarını zaten kullandığını yazdı.

Bazı akademisyenler, chatbot’ların metin parçalarını özetleme ve geri bildirimde bulunma ve hatta tam makaleler yazma yeteneklerinden etkilendiklerini söylüyor.

Ancak aynı akademisyenler, teknolojinin henüz tam olarak oluşmadığı ve istemeden de olsa önemli hatalara veya yanlış bilgilere yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Gates, AI teknolojisinin öğrencileri daha iyi motive etmek için insan dilini okuma ve yeniden yaratma konusunda gelişmesi gerektiğini söyledi.

Gates,” Önümüzdeki 18 ayı yeni aldıysanız, yapay zekalar bir öğretmen yardımcısı olarak gelecek ve yazma konusunda geri bildirimde bulunacaklar” dedi. “Ve sonra matematikte yapabildiklerimizi artıracaklar.”

Sohbet robotlarının matematikten önce okuma ve yazmada başarılı olacağı fikri biraz şaşırtıcı olabilir: Cebir ve matematik genellikle yapay zekâ teknolojisini geliştirmek için kullanılır.

Ancak uzmanlar, büyük veri kümeleri üzerinde eğitilen sohbet robotlarının genellikle matematiksel hesaplamalarla mücadele ettiğini belirtiyor. Chatbot’un üzerinde eğitildiği veri kümelerinde zaten çözülmüş bir matematik denklemi varsa, size yanıtı sağlayabilir. Ancak kendi çözümünü hesaplamak farklı bir hikâye.

Gates, Microsoft AI geliştiricilerine düzenli olarak sohbet robotlarının neden görece basit hesaplamalar yapamadığını ve hatta bazı sayıları çarpamadığını sorduğunu söyledi. Cevap: AI, bir matematik hesaplamasının karmaşıklığının üstesinden gelmek için gelişmiş muhakeme yeteneklerine ihtiyaç duyar.

Biraz zaman alabilir, ancak Gates, teknolojinin muhtemelen iki yıl içinde gelişeceğinden emin, dedi. Ardından, başka türlü karşılayamayacak geniş bir öğrenci kitlesine özel ders verilmesine yardımcı olabilir.

Yine de bu ücretsiz olacağı anlamına gelmiyor. ChatGPT ve Bing’in her ikisinin de şu anda sınırlı ücretsiz sürümleri var, ancak eski, şubat ayında ChatGPT Plus adlı aylık 20 ABD doları tutarında bir abonelik uygulaması başlattı.

Yine de Gates, bir insan eğitmenle bire bir ders vermekten en azından daha uygun fiyatlı ve erişilebilir olacağını söyledi.

“Bu bir eşitlikçi olmalı,” dedi. ″Çünkü bir öğretmene erişim çoğu öğrenci için çok pahalı- özellikle de o öğretmenin uyum sağlaması ve yaptığınız her şeyi hatırlaması ve tüm çalışma grubunu gözden geçirmesi.”

 

 

 

okuma yazma öğrenmek istiyorum okuma yazma öğrenme okuma yazma öğrenme seti okuma yazma öğrenme programı okuma yazma öğrenme harf sırası bill gates yapay zeka teknoloji gündem bilim ilim okul ilkokul