Diş Hekimi Nasıl Olunur ve Maaşları Ne Kadardır?

TAKİP ET

Diş hekimi adayları; hastaların ağız, diş ve çene sağlığının tedavisine ve bakımına öncülük eden kişilerdir. Diş hekimi olmak için gereken eğitim, deneyim ve nitelikler meslek seçiminde yardımcı olacaktır. Devlette göreve başlayacak diş hekimleri ile özel hastane ve kliniklerde çalışacak diş hekimleri karar vermekte zorlanıyor.

 Diş hekimi öğrenci adayları ile tavsiyelerde bulunan diş hekimleri, diş hekimliğinin belirli dallarında uzmanlaşmanın önemine işaret etmektedir. Çocuk diş ve çene cerrahisine olan talebin artması diş hekimliği branşlarının sayısını artırmıştır.

 Bir diş hekimi bir devlet kurumunda çalışıyorsa, hizmetinden sonra döner sermayeden para alır. Yeni mezun diş hekimi asistanlarında durum böyle değil. Uzman diş hekimleri döner sermaye aracılığıyla ek maaş alabilirler.

 

Nasıl Diş Hekimi Olunur?

 Diş hekimi olabilmek için diş hekimliği fakültesinden mezun olmak ve 5 yıllık bir eğitim sürecini başarıyla tamamlamak gerekmektedir. Diş Hekimliği Fakültesi'nde teorik ders 2 yıl sürmektedir. Aradan geçen 3 yılda eğitim uygulamalı olarak uygulandı. Klinik ayrıca staj imkânı da sunmaktadır. Diş hekimi olmak için gerekli nitelikler şunlardır:

Araçları kullanarak esneklik kazanın,

Hastalar ve diğer profesyonellerle iyi iletişim kurabilme,

Ayrıntılı olarak çalışın ve ağız boşluğundaki değişiklikleri ve sorunları tespit edin,

Güçlü organizasyon becerileri sergilemek,

Dental işlemler için uzun süre ayakta durabilme.

 

Diş Hekiminin Görevi Nedir?

 Diş hekiminin öncelikli görevlerinden biri her yaştaki hastanın ağız sağlığını incelemek ve uygun tedaviyi uygulamaktır. Bir diş hekiminin diğer görev ve sorumlulukları şunlardır:

Diş çürüğü tedavilerini uygulayın, çürükleri tamamlamak için dolgu işlemlerini yapın

Kırık dişlerin tedavisi, ısırma problemlerinin çözümü

Tıbbi prosedürler sırasında hastanın ağrısını gidermek için anestezi uygulayın

Gerekli ilaçlar için reçete yaz

Hastaya göre diş restorasyonları gibi cihazların ölçülerini alın.

Hastaları diş ipi kullanımı, florür kullanımı ve ağız bakımı konusunda eğitin.

 

Diş Hekimi Maaşı

 Türk diş hekimlerinin maaşları tesisin büyüklüğüne, deneyime, eğitime, statüye ve çalıştıkları alandaki ekonomik duruma göre değişmektedir. Genel olarak, ortalama Türk diş hekimi maaşı yaklaşık 28.000 TL ile 55.000 TL arasında değişmektedir. Ancak özel diş muayenehanelerinde çalışan diş hekimleri daha yüksek maaş alabilmektedir. Diş hekimlerinin kendi muayenehaneleri veya poliklinikleri olsa bile maaşlar daha yüksek olabilir.  

 

 

diş hekimi nasıl diş hekimi olunur diş hekimi maaşları