Doğanın İlginç Yaratıkları: Bu Hayvanların Kaç Gözü Var?

TAKİP ET

Kediler, köpekler, Kediler, köpekler, kuşlar, balıklar... Hepsinin iki gözü var değil mi? Ancak sürekli görmeye alışkın olduğumuz hayvanlar dışında birçok hayvanın ikiden fazla gözü vardır.  Bu tür canlıların ilgi çekici özellikleri, sadece göz sayıları ile kısıtlı değildir.

Kediler, köpekler, kuşlar, balıklar... Hepsinin iki gözü var değil mi? Ancak sürekli görmeye alışkın olduğumuz hayvanlar dışında birçok hayvanın ikiden fazla gözü vardır.  Bu tür canlıların ilgi çekici özellikleri, sadece göz sayıları ile kısıtlı değildir. Örneğin, bazı türlerde gözler farklı yerlerde olabilir, bazılarında ise bir arada gruplanabilir. Ayrıca, bu hayvanların bazılarının gözleri ise normal hayvanlardan daha küçük veya daha büyük olabilir.

Peki, hangi hayvanların ikiden fazla gözü var? Bu hayvanlar arasında en bilindik olanları örümceler, arılar, yengeçlerdir. 

Bilmediğiniz İkiden Fazla Göze Sahip Hayvanlar

1. İguana 

Nasıl olabilir ya? dediğinizi duyar gibiyiz. Evet, pek fark edilmiyor olsa da, aslında, iguanaların 3 adet gözü vardır. Bu üçüncü göz başlarının tepe noktasında bulunuyor ve genellikle birçok kişi tarafından pul sanılıyor. Ancak, "pariatel göz" olarak bilinen bu üçüncü göz hareketi ve ışığı algılayabiliyor. Bu sayede yukarıdan gelebilecek tehlikeleri fark edebiliyorlar. 

2. Peygamber Develeri 

Hemen herkes, hayatından bir kez de olsa peygamber devesi görmüştür. Yüzlerine bakıldığı taktirde göze çarpan iki adet büyük gözleri vardır. Fakat, aslında o iki büyük gözün içerisinde üç adet küçük gözleri daha vardır. Toplam 5 göze sahip peygamber develeri, iki büyük göz sayesinde hareketi algılıyorlar, derinlik algısını saptayabiliyorlar. O iki gözün içerisinde bulunan üç küçük göz ile de ışığı algılıyorlar. 

3. Anablebler

Dıştan bakıldığında klasik iki gözlü bir tatlı su balığı olarak gözüken anablebler, aslında dört adet göze sahiptir. Göz yuvaları iki ayrı lob barındırmakta, iki göz yukarıya, iki göz ise aşağıya bakmaktadır. 

4. Deniz Yıldızı

Deniz yıldızlarının gözleri var mıdır? Evet, diğer hayvanlar gibi klasik bir yüz yapısına sahip olmadıkları için gözlerini göremesek de, deniz yıldızlarının da gözleri bulunmaktadır. Bir deniz yıldızının gözü, kollarının ucunda bulunur ve ne kadar çok kola sahipse o kadar fazla gözü bulunur. 

hayvanlar deniz yıldızı örümcekler iguana