Eczacı Nasıl Olunur ve Maaşları Ne Kadardır?

TAKİP ET

Eczacılık mesleği köklü bir geçmişe sahip mesleklerden biridir. Sanılanın aksine o sadece doktor reçetesiyle uyuşturucu satan bir adam değil. Çok geniş ve özel sorumluluklara sahip, uluslararası geçerliliğe sahip bir meslektir.

 Bir doktorun yazdığı ilaçları satan ve hastalarına bunların nasıl kullanılacağını anlatan sağlık çalışanına eczacı denir. Bir eczacıyı denetleyen “eczacı” veya “eczacı” ya “baş eczacı” denir. Baş eczacılar hem devlet hem de üniversite hastanelerinde çalışabilirler.

 

Eczacı Ne İş Yapar?

 Eczacının görevleri bağlı oldukları kuruma göre değişmektedir. Örneğin bir hastane eczanesinde çalışan bir eczacının görev ve sorumlulukları şunlardır:

Envanteri düzenli olarak kontrol edeceğiz.

Hastayı ilacın yan etkileri hakkında bilgilendirin.

 Redüksiyon veya çiğneme ilacı verin.

Tıbbi ürünlerin uygun koşullarda saklanmasını sağlamak.

 Farklı ilaç grupları için raporların oluşturulması.

 Eczacı olmak için eczacılık derecesine ihtiyacınız var. Eczane açmak isteyenlerin gerekli belgeleri hazırladıktan sonra eyalet veya ilçe sağlık müdürlüğüne başvurması gerekiyor.

 

Eczacı Olmanın Şartları Nelerdir?

 Eczacı olmak isteyen herkes, eczacılık alanında beş yıllık bir lisans eğitimini tamamlamalı ve zorunlu bir staj yapmalıdır. Yarıyıl zorunlu stajını tamamlamayanlar, stajını tamamladıktan sonra dahi eczane açamaz veya hastanede eczacı olarak çalışamaz.

 

Bir Eczacının İşi Nedir?

Hastalara reçeteli ilaçlar hakkında detaylı bilgi vermek.

Hasta şikayetlerine yanıt olarak ilaç teklif ve satışı. (Yalnızca reçetesiz satılan ilaçlar)

 

Eczacılık Derecesi Kaç Yıl Sürer?

 Eczacılık derecesi Dijitalleşmeyi seçen birçok öğrencinin favori alanlarından biri eczanedir. İnsanlar eczane okuyan herkesin bunu yapabileceğini düşünme eğilimindedir, ancak eczaneler bir mağaza açmaktan daha fazlasıdır.

 

 Eczacı Olmanın Şartları Nelerdir?

 Eczacı olmak için öncelikle bir lisans derecesini tamamlamanız gerekir. Eczacılık Fakültesi, Eczacılık Fakültesi'nde bir dersi tamamlamanız gerekmektedir. Beş yıllık eczacılık okulunu başarıyla bitiren kişi, kamu eczanelerinde eczacı, hastane kliniklerinde ve hastane eczanelerinde eczacı ve kanuni yetkiler dahilinde alternatif pratisyen hekim olarak çalışabilir. 

 Kamu sektörü eczacı maaşları, devlet personel dairesi tarafından belirlenen bir maaş skalasına göre belirlenir. Bu tedbire göre 2023 yılı itibariyle asgari ücret 19.583 TL, azami maaş ise 23.838 TL arasında dalgalanabilecektir. 

eczacı nasıl eczacı olunur eczacı maaşları