Harita Mühendisi Nasıl Olunur ve Maaşları Ne Kadardır?

TAKİP ET

Dünya üzerinde birçok çalışma yapan, elde edilen veriler sonucunda yeni haritalar çizen ve ortaya çıkaran kişilere harita mühendisi adı verilmektedir. Harita mühendisleri, dünya haritasını ve dünyayı ayrıntılı bir şekilde ve bilim doğrultusunda değerlendirmektedir. Aynı zamanda değerlendirdiği bu ölçümlerde aynı şekilde hesaplamalar yaparak ayrıntılı verileri ortaya çıkaran kişiler harita mühendisleridir.

 Harita mühendisleri olabilmek adına muhakkak üniversitelerin Harita Mühendisliği bölümlerini tercih ederek bu bölümden mezun olmak gerekmektedir. Harita Mühendisliği bölümünün eğitim süresi toplam 4 yıldır. Lisans eğitimini başarılı olarak bitiren kişiler Harita Mühendisi unvanına sahip olurlar. Aynı zamanda Geomatik Mühendisliği okuyan ve bu bölümden mezun olan kişiler de aynı şekilde Harita Mühendisi olabilmektedir.

 

Harita Mühendisi Olabilmek İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

 Harita mühendisi olmak için gereken şartlar şu şekildedir;

Üniversitelerin Harita Mühendisliği ya da Geomatik Mühendisliği bölümlerinden birinden mezun olmak,

Matematik ve analitik düşünmede başarılı olmak,

Teknik bakımdan donanımlı olmak,

Takım çalışmasına uyum sağlamak,

Uzun süreli olarak açık mekanda çalışmalara uyum sağlamak,

Temel mühendislik bilgisi olmak.

 

Harita Mühendisi Ne İş Yapar?

 Harita mühendisleri, kadastro çalışmalarından sorumludur. Aynı zamanda farklı imar çalışmalarında da kamu için görev alırlar. Yeni yapılacak olan köprü, viyadük ve yol gibi alanların ölçümlerini gerçekleştirerek ayrıntılı bir şekilde verileri değerlendirir. Buna bağlı olarak en iyi biçimde yolların ve köprülerin yapılabilmesi adına detaylar ele alınır.

 

Kamuda Harita Mühendisi Nasıl Olunur?

 Kamu kurumlarına harita mühendisi olarak atanmak için şunlar sağlanmalıdır;

T.C vatandaşı olmak,

Temel mühendislik bilgisine sahip olmak,

Kamu Personeli Seçme Sınavından minimum 90 almak,

Adli sicilinin olmaması,

 

Harita Mühendisleri Ne Kadar Maaş Alır?

 Harita mühendisi maaşı, çalışılan kuruma, pozisyona, iş deneyimlerine ve çalışılan konuma göre değişmektedir. Genel olarak Türkiye’de harita mühendisi maaşları ortalama 18 bin TL ile 22 bin TL arasında değişiklik gösterebilmektedir. Fakat devlette çalışan harita mühendislerinin maaşları, özel sektörde çalışan mühendislere göre daha yüksek olabilir. Aynı zamanda harita mühendisleri proje odaklı çalıştıklarından dolayı, projelerin niteliklere göre farklılaşan ek gelirler de elde edebilir.

Harita mühendisi nasıl  Harita mühendisi olunur  Harita mühendisi maaşları