Harita Teknikeri Nasıl Olunur ve Maaşları Ne Kadardır?

TAKİP ET

Arazilerin üzerindeki detayları inceleyerek ölçüm yapan ve kayıt altına alan kimselere harita teknikeri denmektedir.

 Harita teknikerleri kamu kurumlarında yahut inşaat şirketlerinde çalışırlar. Bu kimseler bireyselden ziyade bir ekip ile çalışırlar. Bu ekip teknisyenler, harita teknikerleri, işçiler ve mühendislerden oluşmaktadır. Harita teknikerlerinin başlıca sorumlulukları şunlardır;

İsminden de anlaşılacağı üzere ilk vazifeleri harita çizmektir. Çalıştıkları kurumun harita planlarının oluşturulmasından sorumludurlar.

Ekip içerisinde yer alan mühendislerin gözetimi altında, altyapı çalışmaları için raporlama işlemini yaparlar. Altyapı çalışmalarına örnek vermek gerekirse; kanalizasyonlar, yollar, doğalgaz hatları ve metrolar söylenebilir.

Çizdikleri haritaların hesaplama sürecinde de yer alırlar.

İnceledikleri arazinin üzerinde var olan taşınmazların değerlenme aşamasında çalışırlar.

Ayrıca harita teknikerlerinin sorumlulukları arasında çizim programlarını kullanmakta vardır. İş esnasında çizim programlarına ihtiyaç duyulduğu zaman harita teknikerleri, bu programları kullanırlar.

 Harita teknikerleri bu sorumlulukları yerine getirirken İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetimi ile ilgili maddelere göre hareket etmelidirler. Ayrıca bu vazifeler dışında, Üst Yönetim ve Daire Başkanlığı tarafından verilen diğer görevleri de yerine getirirler.

 

Harita Teknikeri Nasıl Olunur?

 Harita teknikeri olmak isteyen öğrencilerin en çok sordukları sorular arasında, harita teknikeri olmak için hangi bölüm okunmalı ve hangi özelliklere sahip olunmalı soruları vardır. Kısaca harita teknikeri nasıl olunur sorusu, bu mesleği icra etmek isteyenlerin sorduğu başlıca sorular arasındadır. Harita teknikeri olmak için üniversitelerin harita ve kadastro bölümünden mezun olunmalıdır. Bu bölüm 2 yıllık eğitim vermektedir.

 Harita teknikerlerinin sahip olmaları gereken başlıca özellikler arasında, insanın tenini yakıp geçen sıcaklara ve uzuvları uyuşturan soğuklara dayanıklı olmak vardır. Çünkü çoğunlukla arazi şartları altında çalışırlar. Yabancı dillerden en az birini profesyonel şekilde bilmeleri gerekmektedir. Ayrıca seyahate engel teşkil edebilecek özel durumlarının olmaması ve ehliyete sahip olmaları da gerekmektedir. Eğer harita teknikeri olmaya aday olan kişi erkekse, askere gitmiş ve bu vazifesini tamamlamış olması gerekir. Hızlı ve pratik zekaya sahip olmaları gerekmektedir. Özellikle de matematiksel işlemleri yaparken sorun çıkmamalıdır. Bunlar dışında hesaplama ve çizim programlarını hızlı bir şekilde öğrenerek, kavrayabilmeleri gerekir.

 

Harita Teknikeri Maaşları Ne Kadardır?

 Bu mesleği icra eden kimselerin sorumlulukları dışında, maaşları da en sık sorulan sorular arasındadır. Harita teknikerleri maaşları ortalama olarak 17.000’dir. Bu meslekte en düşük maaş 14.000 iken, en yüksek maaş 32.000’dir.

 

Harita teknikeri nasıl  Harita teknikeri olunur  Harita teknikeri maaşları