Hayvanların Zehirleri Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Şaşırtıcı Bilgi

TAKİP ET

Zehirli hayvanlar ve onların karmaşık yapılara sahip zehirleri, yüzyıllardır insanları etkileyen ve aynı zamanda da korkutan bir konu olmuştur. Öyle ki, ölümcül bir zehir, aynı zamanda da hayat kurtarıcı bir işleve sahip olabiliyor. Peki, hayvanların zehirleri hakkında bilmediklerimiz neler?

Dünya üzerinde çok sayıda zehirli hayvan bulunmaktadır. Bu hayvanlardan bazılarının zehirleri, birkaç dakika içerisinde bir insanı öldürebilecek nitelikte güçlü toksinler içermektedirler. Fakat, aynı zamanda bu ölümcül zehirler, binlerce insanına hayatının kurtulmasına da yardımcı olabiliyorlar.  Örneğin; Bazı yılan zehirleri, kalp krizinin önüne geçmek ve kalp sağlığını arttırmak adına kullanılan ilaçların geliştirilmesinde kullanılmaktadır. 

Ancak, hayvanların sahip oldukları bu zehirler sanılandan daha karmaşık bir yapıya sahiptirler.  

Ölümcül Zehirlerin Arkasındaki Bilim

 

1. Zehirli hayvanlar, genellikle bu silahlarını avlanmak, saldırılardan korunmak ve av olmamak gibi çeşitli amaçlar doğrultusunda kullanmaktadır. Ancak, bazı istisnai durumlar da söz konusudur. Örneğin; Ornitorenkler, çiftleşme yarışı sürecine girdikleri zaman erkekler arasında gergin bir atmosfer oluşur. Zira, birçok erkek ornitorenk birbiriyle dövüşmeye başlar ve bu süreçte birbirlerine zehir saplamaya çalışırlar. Arka bacaklarında bulunan küçük iğneleri birbirlerine saplayarak zehir yoluyla birbirlerini güçsüz düşürürler. 

2.  Bazı hayvanlar sadece yutulduklarında ya da herhangi bir canlı ona dokunduğunda zehir yaymaktadır. Bu tür hayvanlara pasif zehirli hayvanlar denmektedir. Örneğin; Zehirli ok kurbağalarına dokunduğunuz taktirde dakikalar içerisinde ölebilirsiniz. Bilinene göre bir atışta 15-20 arası insanı öldürebilecek zehir yaymaktadır. 

3. Bazı hayvan türleri ise, adeta keskin nişancı edasıyla zehirlerini fırlatabiliyorlar. Örneğin; Koni salyangozları, vücutlarında sakladıkları zehirli okları, gerek tehlike altında oldukları zaman, gerekse de avlanmak istedikleri fırlatabilirler. 

4. Aynı türden olan iki yılan, yaşamış oldukları bölgeye bağlı olarak, tamamen farklı toksinler içeren zehirlere sahip olabilirler. Uzmanlar, her tür değil, her canlının tamamen benzersiz niteliklere sahip zehirlere sahip olduğu ve zehirler hakkında yapılan yoğun araştırmaların arkasında bu durumun yattığını söylemektedir. 

5. Birçok uzman, her canlı türünde, her hayvan familyasında en az 1 türün düşük toksik özelliklere de sahip kendisine has bir zehre sahip olduğunu öne sürmektedir. 

hayvanlar zehirli hayvanlar toksin