Kabin Görevlisi Nasıl Olunur ve Maaşları Ne Kadardır?

TAKİP ET

Kabin memuru olarak da bilinen kabin görevlisi hava araçları arasından yolcu taşımacılığı yapan araçlarda, yolcuların konforundan, güvenlik ve emniyet önlemlerinin alınmasından sorumludur. Kabin memurları kokpit içerisinden sorumlu değildir. Bu alandan host ve hostesler sorumludur. Aynı şekilde uçak dışından da sorumlu değillerdir. Kabin memurlarının vazifesi hem acil hem de normal durumlarda geçerlidir.

 Uçakların sağ ve sol taraflarındaki çıkış kapılarını açmak ve kapamak onların sorumlulukları arasındadır. Bu işlemleri yaparken talimatlara uygun hareket etmeleri gerekmektedir. Ayrıca uçağın içerisine ihtiyaç malzemelerini yüklemekten de sorumludurlar. Yolcuların istekleriyle ilgilenmekle beraber yolcuların büfe ve servis hizmetlerini başlatmaktan da sorumludurlar. Her kabin görevlisi bu vazifelerin hepsini yapmamaktadır. Kabin görevlisinin sorumlulukları şirketten şirkete değişmektedir.

 

Kabin Görevlisi Nasıl Olunur?

 Her meslekte olduğu gibi kabin memuru olmak için de bazı şartları yerine getirmiş olmak gerekmektedir. “Kabin Memuru Olabilmek İçin Asgari Gereklilikler” başlığı altında, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı bir liste vardır. Bu şartlar şirketten şirkete değişiklik göstermektedir. Ancak değişmeyen bazı şartlar mevcuttur. Bu maddeler şunlardır;

18 yaşını bitirmiş olunması gerekmektedir.

Asgari olarak en az 10 yıllık eğitim veren bir kurumdan mezun olunması gerekmektedir. Bu kurum bir lise olmakla beraber lise denginde bir yerde olabilir. Bu eğitimin yurt içinde yahut yurt dışında alınmış olması önemli değildir.

Bir sağlık kuruluşundan fiziksel ve psikolojik olarak kabin memuru olmaya yeterli olduğuna dair belge alınması gerekir. Belgenin alındığı sağlık kuruluşunun SHGM tarafından yetkilendirilmiş olması gerekmektedir.

 Bu şartlar dışında kabin görevlisi olmaya aday olan kişinin en az bir yabancı dili profesyonel olarak konuşabiliyor olması gerekmektedir. Bu şart çalışacağı yere göre değişiklik gösterebilir. Kabin görevlisi olmak isteyen kişiler başvurdukları yer tarafından, işe alınmak için mülakata tabi tutulurlar. İşe seçilen kimseler bir eğitim sürecinden geçerler. Bu süreçte sorumlulukları detaylı bir şekilde öğretilir. Daha sonrasında işe başlarlar. Bu süreç operasyon süreci olarak adlandırılır.

 

Kabin Görevlisi Maaşları Ne Kadardır?

 Kabin görevlileri hakkında en merak edilen sorulardan birisi maaşlarıdır. Kabin görevlisi maaşları 15.000-45.000 Türk lirası arasındadır.

Kabin görevlisi nasıl Kabin görevlisi olunur Kabin görevlisi maaşları