Mimar Nasıl Olunur ve Maaşları Ne Kadardır?

TAKİP ET

Yıpranmış binaları restore eden, var olan binaları daha iyi kullanabilmek için yeni yollar bulan ve yeni binaların tasarımını yapan kişilere mimar unvanı verilmektedir.

 Mimar unvanını almaya hak kazanan kişiler inşaat projelerinde çalışırlar ve çalıştıkları projenin başladığı andan itibaren, tamamlanma aşamasına kadar görev alırlar. Mimarlar özel sektörlerde yahut devlet kurumlarında çalışırlar. Bu mesleği icra eden kimselerin başlıca yaptıkları işler şunlardır;

Bilgisayar destekli tasarım uygulamalarını kullanarak bina tasarımlarının çizimlerini yaparlar. Kimi zaman uygulamalar dışında elle detaylı çizimler de oluştururlar.

Kullanılacak malzemenin kalitesini ve niteliğini belirlemekten sorumludurlar.

Müşterilerin ve binaların ihtiyaçlarını değerlendirirler. Aynı zamanda müşterilere proje hakkında detaylı bilgi vererek projenin pratikliği için tavsiyelerde bulunurlar.

Üzerinde çalıştıkları projenin, çevresel etkilere uygun olup olmadığına bakarlar.

Projeyi başlangıcından sonuna kadar kontrol ederler.

Yeni bina tasarımı yaparlar. Bina önerilerini müşterilere sunarlar.

Projenin planlanan bütçe dahilinde tamamlanmasından ve zamanında bitmesinden sorumludurlar. Bu sebeple düzenli aralıklarla saha ziyaretleri yaparlar.

İnşaat hususunda profesyonel olan kimselerle projenin fizibilitesi hakkında görüşürler.

 

Mimar Nasıl Olunur?

 Mimar olmak için üniversitelerin mimarlık bölümünde okuyarak, dört yıllık eğitimi almak gerekir. Bu bölümden lisans derecesi ile mezun olmak şarttır. Mezun olduktan sonra kamu kurumlarında çalışmak isteyen kimseler, Kamu Personel Seçme Sınavı’na girmelidir. Mimar adaylarının devletin güvenliğine karşı herhangi bir suç işlememiş olmaları gerekmektedir. Ayrıca bu kimselerin kamu haklarından mahrum olmamaları da gerekir. Mimarda olması gereken özellikler arasında şunlar vardır;

Mimar adayında aranan özelliklerden en önemlisi zaman yönetimidir. Çünkü bu işte planlı ve zamanlı çalışmak çok önemlidir. Mimar zaman yönetimine sahip olarak, projelerin vakitlice tamamlanmasını sağlar.

Zaman yönetimine ek olarak ekip yönetimine sahip olunması da çok önemlidir. Mimarlar bireysel olmaktan ziyade bir ekip ile çalışırlar ve bu ekibin bir kısmını yönetmekten sorumludurlar. Bu sebeple takım çalışmasına uygun olmaları ve iyi yönetebilmeleri şarttır.

Üç boyutlu ve analitik düşünme yeteneklerine sahip olmaları gerekmektedir.

Bilgisayar destekli tasarım programlarına hâkim olmaları gereklidir.

Yazılı ve sözlü iletişimlerinin kuvvetli olması gerekmektedir.

 

Mimar Maaşları Ne Kadardır?

 Mimarlar hakkında merak edilen bir diğer soru maaşlarıdır. Mimar maaşları 15.000-70.000 arasında değişiklik göstermektedir.

mimar nasıl mimar olunur mimar maaşları