Muhasebe Mesleğinin Geleceği Var mı? Dijital Çağda Ne Tür İş İmkanları Söz Konusu?

TAKİP ET

İşletmelerin büyüklüğü ya da sektörü fark etmeksizin, finansal kayıtların tutulması, raporlanması ve analiz edilmesi gibi önemli görevlerin yerine getirilmesi, finansal başarının mukayese edilmesi gibi kritik sorumlulukları üstlenen muhasebe mesleğinin, günümüz çağında geleceği var mı? İş sahası genişliyor mu, yoksa gelişen teknolojiye bağlı olarak daralıyor mu?

İşletmelerin büyüklüğü ya da sektörü fark etmeksizin, finansal kayıtların tutulması, raporlanması ve analiz edilmesi gibi önemli görevlerin yerine getirilmesi, finalsal başarının mukayese edilmesi gibi kritik sorumlulukları üstlenen muhasebe mesleğinin, günümüz çağında geleceği var mı? İş sahası genişliyor mu, yoksa gelişen teknolojiye bağlı olarak daralıyor mu? 

Muhasebe Mesleğinin Geleceği Var mı? İş İmkanları Nasıl? 

Pandemi süreci dahilinde birçok işletme, sürece uyum sağlama konusunda sıkıntılar yaşadı, iflas edenler oldu, sektör değişikliğinde gitme kararı alanlar oldu. Ancak, sürece uyum sağlayıp, gelişen teknolojiyi bünyelerine katan firmalar, özellikle finansal açıdan o sıkıntılı süreçte kar elde etmeyi dahi başardılar. Peki, bu finalsal başarının arkasında, sadece işletme sahibi mi yatıyor? Tabi ki, hayır... Bir işletmenin finansal yönetimi, büyük oranda muhasebecilerin kontrolündedir. Ay, yıl kapsamında yapılan istatistikler hesaplamalar eşliğinde kar-zarar oranı hesaplamaları, maaliyet, gelir oranı, vergiler ve daha birçok finansal konu muhasebecinin sorumlulukları arasında girmektedir.  Kısacası, şirket müdürü belirli kararlar alabilir, ancak firmanın finansal alanda başarı elde etmesinde, muhasebeci önemli bir rol oynamaktadır. 

Peki, günümüz dijital çağında muhasebe mesleğinin geleceği var mı? İş imkanları nasıl? Teknoloji akıl almaz gelişmeler ile kontrol edilemez evrelere ulaşıyor olsa dahi, işletmelerin finansal konulara daha fazla önem vermesiyle birlikte muhasebe mesleğine olan talep de artış gösteriyor. Öyle ki, herhangi bir firma bünyesinde çalışmadan, kendi şirketlerini kurmak isteyenlere, dijital alanda kazanç sağlamak isteyenlere danışmanlık hizmeti dahi sağlayabiliyorlar. 

Muhasebe mesleğinin geleceği, aynı zaman da kişinin uzmanlık ve deneyim düzeyine bağlı olarak da değişiklik gösterebiliyor. Bu sebeple bir muhasebeci adayının, yenilikleri-yeni fırsatları takip eden bir konumda olması ve kendisini mümkün olduğunca geliştirmesi gerekiyor. 

muhasebe muhasebeci muhasebe mesleği