Okul Müdürü Nasıl Olunur ve Maaşları Ne Kadardır?

TAKİP ET

Yönetimini gerçekleştirdiği kurumda, eğitim ve öğretim faaliyetlerini gerçekleştiren, acil müdahale prosedürlerini ve güvenlik protokollerini geliştiren kimseye okul müdürü denmektedir.

 Okul müdürlerinin görevleri arasında okul politikasını gözden geçirmek, çalışacak personelleri işe almak ve bütçeyi yönetmek de vardır. Aynı zamanda çalıştığı okula aldığı öğretmenlerin, Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği müfredatı uygulayıp uygulamadıklarını da kontrol etmelidir. Okul müdürünün görevleri arasında şunlar vardır;

Okuldaki öğrencilere danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunar. Bu rehberlik hizmetleri genellikle öğrencilerin akademik ve mesleki hedeflerine yönelik olur.

Okulda güvenlik, hademe olarak çalışan personellerin sorumluluklarını koordine eder.

Eğitim veren öğretmenlere profesyonel olarak gelişim programları hazırlar. Bu sayede öğretmenler mesleki gelişimleri açısından teşvik olurlar.

Okula alınacak olan öğretmenlerin işe alım süreçlerini yönetir. Daha sonrasında vazifeleri konusunda atama yaparak, onları bilgilendirir.

Okulda çalışan personellere uygun çalışma ortamı hazırlar.

Öğrenciler, öğretmenler ve diğer çalışan personellere yönelik, disiplin prosedürlerini yönetir.

Okul harcamalarını ve okul bütçesini yönetmekten sorumludur.

Öğrencilerin ilerleme ve gerileme durumlarını velilere bildirir.

Tasdikname, diploma, sözleşme ve öğrenim belgesi gibi belgeleri onaylar.

Okulun düzeninden, iç ve dış güvenliğinden, temizliğinden sorumludur.

Çalıştığı kurum için gereken malzemelerin alımını sağlamaktan, ödeme yapmaktan ve bu alışverişlerin faturalarını incelemekten sorumludur.

 

Okul Müdürü Nasıl Olunur?

 Okul müdürü olmak için gereken şartlar devlet okulunda ve özel okulda müdür olmaya göre değişmektedir. Devlet okulunda okul müdürü nasıl olunur sorusuna cevap olarak, üniversite de lisans derecesi ile mezun olunması gerektiği söylenebilir. Ayrıca okul müdürü olarak başvurmak için Milli Eğitim Bakanlığı’nda kadrolu öğretmen olarak çalışılmış olunması gerekir. Özel okullarda okul müdürü olmak için, özel öğretim kurumlarında veya resmî kurumlarda en az iki yıl öğretmenlik yapmış olmak gerekmektedir. Yahut öğretmenlik yapmak için gereken şartları taşımanın yanında en az iki yıl uzman öğretici olarak çalışılmış olunması gerekmektedir.

 

Okul Müdürü Maaşları ne Kadardır?

 Okul müdürleri hakkında merak edilen sorulardan birisi de maaşlarıdır. Okul müdürü maaşları ortalama olarak 21.000’dir. En düşük okul müdür maaşı 17.000 iken en yüksek maaş 39.000’dir.

Okul müdürü nasıl okul müdürü olunur Okul müdürü maaşları