Sınav Kaygısına Son!

TAKİP ET

Sınavlara girerken kendinizi tedirgin veya gergin mi hissediyorsunuz? Sınavın nasıl geçeceğinden çok, sınav sonucuna takılı kalarak yoğun bir depresif ruh haline mi giriyorsunuz? O halde bu yöntemleri uygulayabilir ve sınav kaygınızı yok edebilirsiniz.

Sınavlar, genel olarak birçok insanın hayatında yer alan büyük bir stres kaynağıdır. Öğrenciler için gelecekleri hakkında endişe kaynağı olurken, iş görüşmesi için mülakata katılan birisi ise kariyer hayatına yön verecek olmanın stresini yaşamaktadır. Aslında yediden yetmişe herkesin hayatını bir şekilde etkilemektedirler. 

Sınav kaygısı; öğrencilerin sınavlarda başarılı olmalarını engelleyebilir ve hatta mental sağlıklarını da etkileyebilir.  Aslında kolaylıkla atlatılabilecek bir mülakat, sınav kaygısını doğru şekilde yönetememenin var ettiği stres nedeniyle, kişinin perfomasını arka plana atabilir. Peki, sınav kaygısını nasıl yok edebiliriz? Sınav kaygısını yenmenin yöntemleri nelerdir? 

6 Adımda Sınav Kaygısını Yen!

1. Düzeli çalışma alışkanlığı: Sınava son dakika çalışmak yerine, düzeli bir şekilde çalışarak sınava hazırlanın. Bu disiplini var etmediğiniz taktirde maksimum performans sergilemeyez ve hedeflemiş olduğunuz başarıya ulaşamazsınız. İş görüşmelerinden önce, kendinizi tamamen hazır hissetmeli, size sorulacak olan soruları ön görüp doğal ve net bir şekilde cevap verebilecek duruma gelmelisiniz. 

2. Kendine olan güvenin tam olmalı!: Düzeli çalışma alışkanlığını var etmiş birisinin aynı zamanda kendisine olan güveni de tam olmalı. Üstüne düşeni yapmış bir şekilde o sınava ya da mülakata gireceğini bilmeli ve başaracağına inanmalıdır. 

3. Düzenli nefes egzersizleri yapmalısın: Her gün 5 dakika dahi olsa, nefes egzersizleri uygulamak gerek gün içerisinde yaşamış olduğunuz stres ve yorgunluğu, gerekse de sınava bağlı oluşan kaygı, endişeyi azaltacaktır. 

4. "Ne düşünürsen o olursun" -Buddha: Ne düşündüğünüze dikkat etmeli, mümkün olduğunca negatif düşüncelerden uzak şekilde bir hazırlık süreci geçirmelisiniz. 

5. "Yiyecekleriniz ilacınız, ilacınız yiyecekleriniz olsun" -Hipokrates: Sağlıklı ve doğru şekilde beslenmek gerek fiziksel gerekse de zihinsel performans açısından çok önemlidir.  Sınav stresini yedikleriniz ile de azaltabilirsiniz. 

6. Düzenli beslenme, doğru düşünme... Peki, sıradaki ne? Tabi ki, düzenli egzersiz: Düzenli egzersiz yapmak sınava bağlı olarak oluşan stresi azaltabilir ve hazırlık sürecini kontrollü bir şekilde yönetmenizi sağlayabilir. 

sınav kaygısı stres