Size En Uygun Mesleğin Ne Olduğunu Biliyor musunuz?

TAKİP ET

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen YKS sınavlarının ardından, gençlerin kendilerine en uygun meslek arayışını içeren o yoğun süreç başlamış oldu. Lise sonrası şaşkınlık, nereden nasıl başlayacağını bilememek, mesleklere-sektörlere yönelik bilgi eksikliği ve benzeri çeşitli nedenlerle birçok genç, kendisini için en uygun mesleği belirleyemiyor.

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen YKS sınavlarının ardından, gençlerin kendilerine en uygun meslek arayışı içerisine girdiği o yoğun süreç başlamış oldu. Lise sonrası şaşkınlık, nereden nasıl başlayacağını bilememek, mesleklere-sektörlere yönelik bilgi eksikliği ve benzeri çeşitli nedenlerle birçok genç, kendisini için en uygun mesleği belirleyemiyor. Aslında, kendisini tanıyabileceği, isteklerini dinleyebileceği fırsatı da elde edemiyor. Zira ortaokul, lise ve hemen ardından üniversite, sonrasında ise meslek hayatı söz konusu.

Biz de, bazı önemli hatırlatmalar, tavsiyeler eşliğinde ile kendinizi tanımanız, neler yapabileceğinizi keşfetmeniz adına bu içeriği hazırladık. 

Hayallerin Yatan Meslek Nedir? 

Her daim hayallerinde yatan meslek nedir? Bu meslek bir astronot, aşçı, arkeolog hatta bir antrenör dahi olabilir. Asıl önemli olan seni ona iten sebep nedir, onu görebilmek. Yapmayı çok sevdiğin ve hatta başarılı olduğun bir eylem mi yoksa sen üstüne gitmesen dahi kendisini belli eden bir yetenek mi? Çocukluk hayalinizde yer alan meslekler uçuk dahi olsa, o dönem dahilinde her şeyin ulaşılabilir dahi gözüküyor olsa, beyniniz bir sebepten ötürü sizi o mesleğe yöneltmektedir.  Kendinizi, hayalinizde yatan mesleği analiz edin, ortak noktaları, kendinizle bağdaştırdığınız durumları tespit edin. O mesleğe yönelin demiyoruz lakin, size en uygun mesleği bulmanız büyük yararı dokunabilir. 

Makam, Mevki, Unvan veya Yaratıcılık, İlham, Eğlence mi? 

Siz en çok neye önem verirsiniz? Makam, mevki ve unvan sahibi olmak mı yoksa yaratıcılığınızı yansıtabileceğiniz, keyif alabileceğiniz eğlenceli bir iş hayatı mı? Bu noktada isteklerinizi gözden geçirmel, doğru kararı vermelisiniz. 

Nasıl Bir Hayatınız Olmalı? 

Ben bu ..... ..... şekilde hayatı yaşamak istiyorum, bu sebeple de gerekirse farklı ülkede dahi yaşayabilirim diyenlerden misiniz yoksa ben daha minimalist yaklaşıyor ancak hayatın karşıma çıkaracaklarını da sonuna kadar kabul ediyorum diyenlerden mi? 

Tercih edeceğiniz mesleğin, bölümün ileride hayatınızda var edebileceği potansiyel değişiklikleri gözden geçirin, mesleğinizin önü açık mı? Geleceği var mı, iş imkanları nasıl, tüm hepsine dikkat edin. 

meslek tanıtımı meslek seçmek yks