Tıpkı Pisa Kulesi Gibi Kendisinden Eğimli 5 İlginç Yapı

TAKİP ET

İnsanların hayranlıkla baktığı bu yapılar neden eğimli bir şekilde duruyor? Belki de bu sorunun cevabı, bu yapıların sadece birer mimari şaheser olmaktan öte olduğu şeklinde cevaplanabilir.

Dünya üzerinde çok sayı da ilginç yapı bulunuyor. Bazıları tarihi açıdan bir önem arz ederken, bazıları da karmaşık ve göz alıcı mimarisi ile kensinden söz ettiriyor. Eğik Kule olarak bilinen Pisa Kulesi de bu yapılar arasında yer almaktadır. Çok sayıda turist, sırf kendliğinden eğimli olan bu kuleyi görmek adına İtalya'ya gidiyor. Ancak, bilmelisiniz ki dünyanın birçok bölgesinde tıpkı Pisa Kulesi gibi kendliğinden eğime sahip, ilginç mimari yapılar bulunuyor. 

Peki, sıradışı mimarinin yansımaları olan bu yapılar nerede bulunuyor? 

Eğimli Binaların Etkileyiciliği: Kendiliğinden Eğimli 5 İlginç Yapı

1. Polonya - Eğik Torun Kulesi

Eğik Torun Kulesi, 14 yy. inşa edilmiş bir yapıdır. Aslında, şehir surlarının bir parçası olan bu yapı, Orta Çağ dönemine ulaştığında zamanla kendliğinde eğilmeye başlamış ve turistlerin ilgi odağı haline gelmiştir. 

2. Hollanda - Oldehove Leeuwarden

Oldehove Leeuwarden'in yapımına 1529 yılında başlanmış, ancak yapım süresici tamamlanmadan 1533 yılında kule kendiliğinden eğilmeye başlamış ve kulenin inşaasında çalışanlar korkarak gitmişlerdir. Yapımı tamamlanmayan bu eğik kule, bugün turistler tarafından yoğun ilgi görmektedir. 

3. Çin - Huzhu Pagoda Şangay

Huzhu Pagoda Şangay, Zhou Wenda isimli bir general tarafından 1079 yılında yaptırılmış. Yaptırılma amacı ise saklama alanı olarak kullanmaktır. Zhou Wenda, elinde bulunan 5 Buda heykelini bu kuleye saklamıştır. Ancak, kule zamanla kendliğinden eğilmeye başlamış, hatta 1788 yılında havai fişek kaynaklı çıkan bir yangında ağır hasar görmüş ve daha çok eğilmeye başlamıştır. Bugün birçok turist tarafından yoğun ilgi gören eğik kuleler arasında ilk sıralarda bulunmaktadır.

4. Almanya -  Bad Frankenhausen Eğik Kulesi

Bad Frankenhausen eğik kulesi aslında bir kilise kulesidir ve yüksekliği 56 metredir. Hatta bilinene göre Pisa Kulesi'nden daha fazla eğime sahiptir. Kulenin kendliğinde eğilme sebebine yönelik yapılan araştırmalarda ise şehrin yer altı yapısının buna sebep olduğu ortaya çıkmıştır. 

5. Afganistan - Jam Ghor Minaresi

Jam Ghor Minaresi, 1194 yılında inşa edilmiş ve 65 mete yüksekliğinde bir kuledir. Kulenin asıl ilgi çeken yanı dışındaki süslemeler, kaplamalar ve taşlardır.  Kulennin zamanla eğilmesinin arkasında ise bulunduğu bölgenin yer altı yapısı etkili olmuştur. 

pisa kulesi eğik kuleler ilginç yapılar