Ücretli Öğretmen Nasıl Olunur ve Maaşları Ne Kadardır?

TAKİP ET

MEB bünyesinde kadrosuz çalışan öğretmenler, ücretli öğretmen olarak adlandırılmaktadır. Ücretli öğretmenin kadrolu öğretmenden farkı devlet tarafından kadrolu olarak atanmayıp öğretmen açığı olan okullara ücretli olarak atanmasıdır.

Ücretli Öğretmen Olmak İçin Sağlanması Gereken Şartlar Nelerdir?

 Ücretli öğretmenlik yapabilmek için kişilerin KPSS sınavına girmelerine gerek yoktur. Eğitim fakültesi mezunları, fen edebiyat fakültesi mezunları, ön lisans mezunları, pedagojik formasyon alanlar ücretli öğretmenlik yapabilirler.

 Hem kadrolu hem de ücretli öğretmenlik yapabilmek için kişilerin 18 yaşını geçmiş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları gerekmektedir. Kamu haklarından mahrum olmamaları ve yüz kızartıcı suç işlememiş olmaları gerekmektedir.

 Erkek adayların ise askerliği ile ilişiği bulunmamalıdır. (Askerliğini; yapmış, tecil ettirmiş ya da askerlikten muaf olmalıdır.)

 Ücretli öğretmenlik yapabilmek için adayların SSK’ya bağlı herhangi bir kurumda çalışmamaları gerekmektedir. Ayrıca ücretli öğretmen adayları TCK.53. madde içerisinde yer alan suçlardan hüküm giymemiş olacaktır

 

Kimler Ücretli Öğretmen Olabilir ve Ücretli Öğretmenlik İçin Nereye Başvuru Yapılmalıdır?

 Ücretli öğretmenliği genellikle henüz ataması yapılmamış öğretmenler yapmaktadır. Bunun dışında emekli öğretmenler, formasyon almış fen edebiyat mezunları, ataması kısıtlı olan bölümlerden mezun olan öğretmenler de ücretli öğretmenlik yapabilir.

 Ücretli öğretmenlik yapmak isteyen kişiler E devlet üzerinden farklı il ve ilçeler de dahil olmak üzere birden fazla ücretli öğretmenlik başvurusu yapabilir. Ayrıca Milli Eğitim Müdürlüklerine yüz yüze başvuru yapılabilir.

 

Ücretli Öğretmen Maaşları Ne Kadardır?

 Ücretli öğretmenlerin maaşları, girdikleri ders başına hesaplanmaktadır. 2023 yılında artan maaş artışlarıyla birlikte ücretli öğretmenlerin maaşlarında da iyileştirilmeye gidildi.

 2023 Ocak ayından itibaren ücretli öğretmenlere girdiği ders başı 54,87 TL olarak belirlendi. 2023 yılının ocak ve haziran dönemi ek ders ücretini 54,87 TL’den alacak olan ücretli öğretmenler haftada 30 saat derse girerse aylık ortalama 7.000 TL maaş alacaklardır.

 Yine 2023 yılının ocak ve haziran döneminde 40 saat derse giren bir ücretli öğretmen enflasyon farkı da dahil edilerek hesaplandığında ortalama 10.000 TL maaş alacaklardır.

 2023 yılı itibariyle ücretli öğretmen maaşı, kadrolu öğretmen maaşının neredeyse yarısı kadardır.

 

ücretli öğretmen nasıl ücretli öğretmen olunur ücretli öğretmen maaşları