Yaşayanların ve Ölülerin Buluşması: Ma'nene Festivali!

TAKİP ET

Endonezya'nın Toraja bölgesinde ölüleri onurlandırmak için yapılan geleneksel bir festival, kulağa gayet hoş geliyor değil mi? Ta ki, ölüler mezarlarından çıkarılıncaya kadar...

Her ülkenin hatta o ülkede yaşayan yerel halkarın dahi kendilerine has kültür ve gelenekleri vardır. Fakat bazıları, hepsinden öte bir şekilde kendisinden söz ettirir ve insanı dehşete düşürür. İşte Endonezya'nın Ma'nene festivali tam olarak bu şekilde...

Ma'nene Festivali Nedir?

Endonezya'nın Toraja bölgesinde yaşamlarını sürdüren Toraja halkı her 3 yılda bir ölülerini onurlandırmak amaçlı tüyler ürperten bir festival gerçekleştirirler. İnanışları gereği, ölüler özel bir tören eşliğinde mezarlarından çıkarılır, tüm kemikleri özenle temizlenir,  tören için hazırlanmış sargı bezleri ile sarılıre ve gösterişli kıyafetler giydirilir. 

Toraja halkı için ölüm sadece form değişikliğidir. Ölüler aslında yaşamaya devam etmektedir ve eski hayatlarında olduğu gibi yine aynı şekilde saygı görmelidirler. Eğer ki, ölülere hak ettikleri saygı gösterilmezse, ölülerin yakınlarının lanetleneceğine, evlerinin bereketsizleşeceğine inanılır.  Bu nedenle her 3 yılda bir, Toraja halkı ölülerin hatıralarını canlandırmak, onları onurlandırmak, hak ettikleri saygıyı göstermek adına bu geleneksel festivali gerçekleştirir.  Ölüler ve yayaşanlar tekrar bir araya gelir!

Festival genellikle Ağustos veya Eylül aylarında düzenlenir.  Festival süreci kapsamında Toraja halkı ölülere karşı gerçekleştirilen en küçük saygısızlığı dahi kabul etmez ve kendi kültürleri, kuralları doğrultusunda cezalandırır.

Ma'nene Festivali Nasıl Ortaya Çıktı? 

Rivayete göre Pong Rumasek isimli bir avcı, bir gün; daha fazla et toplamak adına klasik av sahasının dışına çıkar. Kısa bir güze gezindikten sonra karşısına bir ceset çıkar. Rumasek bu cesedi alır, evine götürür. Önce onu temizler, kemiklerini sargı bezi ile sarar ve kendi kıyafetlerini giydirir.  İlginçtir ki, kısa bir süre sonra zenginleşmeye başlar, halk arasında adı duyulmaya başlar ve herkes tarafından saygı gösterilen bir kişi halini alır. 

İşte inanışa göre Rumasek isimli avcı, bulmuş olduğu cesede gösterdiği o saygıdan dolayı ödüllendirilmiş ve kutsanmıştır. Toraja halkı için Rumasek, bu geleneksel festivalin miladı olmuştur. Artık her 3 yılda bir Toraja halkı Rumasek isimli avcı gibi, ölüleri onurlandırmak adına onları mezarlarından çıkartmaya, temizlemeye ve kıyafetler giydirmeye başlamışlardır. Ayrıca belirtmek gerekiyor ki, bu festival kapsamında bazı aileler, eğer ki ölülerini gömmeye yetecek şekilde maddi yeterliliğe sahip değilse, uzun süreler ölen kişinin cesedine bakıyorlar, saklıyorlar.