Zabıta Nasıl Olunur?

TAKİP ET

Zabıta nasıl olunur sorusunu meslek edinmek isteyen birçok aday sıkça soruyor. Kamu görevleri kapsamında bulunan zabıtalar, çeşitli alanları güvenlik ve denetim bakımından kontrol eden kişilerdir. Bu alanda meslek edinmek isteyenler için zabıta olma şartlarını inceleyerek ön bilgi edinebilirsiniz.

Zabıta Olmak için Yaş Şartı Nedir?

 Belediye yönetmeliği kapsamında, zabıtalık için başvuru yapacaklar, aday olma hakkı kazanmak için 30 yaşını doldurmamış olmalıdır. Hali hazırda memuriyeti devam eden ve görevi zabıta olarak sürdürmek isteyenler için de 25 yaş sınırı olmaktadır. Güncellemeler ve görev tanımlarına göre bazen değişiklikler olabilmektedir.

 

KPSS Şartı Olmadan Zabıta Olmak Mümkün mü?

 KPSS şartı olmadan zabıta olmak isteyenler il ve ilçe belediyeleri tarafından yayımlanan ilanları takip etmelidir. Belirli dönemlerde zabıta alımı KPSS olmadan da gerçekleşebiliyor.

 

Zabıta Olmak İçin Fiziksel Şartlar Neler?

 Zabıta olmak için erkeklerde ve kadınlarda fiziksel şartlar aşağıdaki gibi belirlenmiştir:

Erkeklerin en az 167 cm boyunda olmaları, orantılı bir kiloya sahip olmaları istenmektedir.

Kadınların en az 160 cm boyunda ve aynı şekilde orantılı bir kiloda olmaları istenir.

Zabıta görevini yerine getirecek olan kişileri engelleyen fiziksel ve ruhsal bir sorun bulunmamalıdır. Aksi durumlarda zabıta görevi sonlandırılacaktır.

 

Lise Mezunları Zabıta Olabilir mi?

 Zabıta olmak için en az lise mezunu olmanız şartı gerekiyor. Şayet yurt dışında lise, ön lisans veya lisans bitirmişseniz, YÖK denklik belgesi almış olmanız gerekiyor. Liseyi dışardan bitirenler ise eşit dereceli şekilde başvuruda bulunma hakkı elde ediyor.  Şayet ilköğretim mezunu iseniz zabıta ilanı başvuruları geçersiz sayılıyor.

 

KPSS ile Zabıta Nasıl Olunur?

 KPSS puanı 60 ve daha yukarısı olan kişiler, zabıta olmak için önemli bir adım atmış olacaktır. Belirli dönemlerde açılan kadro ile KPSS puan şartlı zabıta olmak mümkündür. Puanı geçerlilik kriterlerine uygun olan adaylar, son iki senede yapılan sınava girmiş olmalıdır.

 

Zabıta Olmak İçin Takip Edilmesi Gereken Yerler

 Zabıta olmak isteyenlerin il-ilçeye bağlı belediyeleri, İç İşleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel resmi sitelerini takip etmeleri gerekir. Gazetelerde de zabıta nasıl olunur sorusuna yönelik ilanları bulabilirsiniz.

zabıta zabıta memuru nasıl zabıta olunur?