Elektronik Sigara: Zararlarına Dair Bilmeniz Gerekenler

TAKİP ET

Son yıllarda giderek popüler bir ürün halini alan elektronik sigara, sigarayı bırakmak isteyenler için işlevsel bir çözüm ürünü olarak reklam malzemesi haline getirilmiş, hatta gerek üreticiler gerekse de bazı kullanıcılar tarafından "tamamen sağlıklı" olarak tanıtılmıştır.  Ancak, uzmanların bu alanda gerçekleştirmiş oldukları çalışmalar elektronik sigalarında sağlık açısından ciddi zararlar var ettiğini ortaya koymuştur. 

Peki, elektronik sigaranın zararları nelerdir? 

Sigarayı Bırakmak için Yanlış Bir Seçim: Elektronik Sigaranın Zararlarına Dair Bilmeniz Gerekenler

Elektronik sigaralar, propilen glikol, gliserin, sıvı nikotin ve çeşitli kimyasallar içermektedir. Tüm bu kimyasalların bir etkileşime girmesi, ısınması sonucunda ise buhar oluşur. Bu buhar ise kullanıcılar tarafında solunur.  İçeriğinde nikotin, formaldehit, asetik asit, benzen ve benzeri zararlı kimyasalların da yer alabileceği bu buharın solunması ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. 

Elektronik sigaranın en belirgin zararları arasında, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, kalp hastalığı, inme, karaciğer hasarı potansiyel sağlık sorunları yer alır. Ayrıca, beyindeki ödül merkezlerinin uyarılmasına bağlı olarak, bağımlılık yapıcı bir etkisi olduğu da uzmanlar tarafından söylenmektedir. 

Özellikle gençler tarafından tercih edilen elektronik sigaralar, gençlerin beyin gelişimine direkt olarak etki ederek öğrenme, odaklanma, hafıza gibi zihinsel işlevleri bozabilir. 

Sigarayı bırakmak için mucizevi bir çözüm olarak yansıtılan elektronik sigaralar, tıpkı normal sigaralarda olduğu gibi solunum yolları rahatsızlıkları, kanser gibi ciddi sağlık sorunlarının oluşumuna yol açabilmektedir. 

elektronik sigara elektronik sigaranın zararları