En İyi Supplementler Neler? Nasıl Kullanılırlar?

TAKİP ET

Son yıllarda popülerliği artmış olan, spor yapan ya da yapmayan, herkesin dilinde olan bu supplement nedir, ne işe yarar acaba? Doğru kullanılmaları sonucunda gerçekten işe yarıyorlar mı?

Supplementler, aslında günlük beslenmemiz dahilinde eksik kalan vitamin, mineral veya diğer besin öğelerini karşılamak amaçlı kullanılan besin takviyeleridir. Özellikle sporcular tarafından tercih edilen bu takviyeler sağlık, performans veya genel olarak iyi hissetme gibi birçok açıdan etkili olmakla birlikte genellikle kapsül, tablet, toz veya sıvı formunda satılmaktadırlar. 

Peki, geçtiğimiz son 5 yıla baktığımız taktirde supplement kullanımı neden bu kadar artış gösterdi? Zira, birçok insan yetersiz beslenme ya da modern beslenme alışkanlıklarının  yetersiz olması, stresli yaşam tarzları, yetersiz uyku ve düzenli fiziksel aktivite eksikliği gibi sebeplerden dolayı supplement kullanımına yönelmiş bulunuyor. Fakat,  gerek yanlış aktarımlar gerekse de kulaktan dolma bilgi akışları nedeniyle supplementler yönelik çeşitli yanlış yargılar oluşmaktadır. 

Supplement Ne İşe Yarar? 

İlk olarak belirtmek gerekiyor ki, supplementler günlük almanız gereken karbonhidrat, protein ya da temel ihtiyaçlar yerine geçmemektedir. Supplement kullanmak isteyen bir kişinin zaten düzenli bir şekilde besleniyor olması gerekmektedir. Düzensiz ve eksik beslenen bir kişi, supplement kullanımı sonucunda vücudunun temel ihtiyaçlarını karşılamış sayılmaz, bilhassa böbrek ya da karaciğer gibi organlarının yorulmasına yol açabilir ve zarar görebilir. 

Supplementler, kilo alma ya da verme sürecinde yardımcı olabilirler. Ancak sadece tek başına supplement kullanımı sonucunda bu etkinin gözlemlenmesi beklenemez.

Supplementler Nasıl Kullanılır?

Kullanılacak olan supplement çeşidi bu noktada süreci belirleyici nitelik taşımaktadır. Örneğin; C vitamini kullanımının genellikle sabahları aç karnına şekilde olması gerektiği tavsiye edilmektedir. Bu sebeple doğru kullanım için, bu alanda uzman bir kişi supplement planlaması yapmanız yerinde bir karar olur. 

Supplementler hakkındaki bir diğer yanlış yargı ise, fazla kullanım sonucunda daha fazla etki görmeyi beklemektedir.  Planlama doğrultusunda belirlenmiş olan dozajın dışına çıkmak ekstra bir verim sağlamamakla birlikte böbrek, karaciğer gibi organlarda olumsuz etkiler var edebilir. 

En İyi Supplementler Neler? 

Kreatin: Performans artışı, enerjiyi verimli kullanma gibi alanlar yardımcı bir takviyedir. Ayrıca, diyet dönemlerinde de tercih edebilir. Zira yağ yakımı üzerinde dolaylı yoldan etkisi mevcuttur. 

Çinko ve Magnezyum (ZMA):  Metabolik faaliyetleri ve hormonal dengeyi direkt olarak etkileyen önemli minerallerdir. Doğal testosteron artışı, cilt kalitesi, saç sağlığı, cinsel istek gibi birçok alanda direkt olarak etki etmektedirler. 

Omega 3: Balık yağızun dönemde sağlıklı spor yapmak ya da hayat kalitesini maksimum seviyede tutmak isteyenler için vazgeçilmezler arasında yer almaktadır. 

Arginine: Yağ yakımı, su atımı, performans artışı, kalp sağlığı gibi birçok konuda direkt etki eden bir amino asittir. 

supplement supplementler besin takviyeleri