Gazetecilik Mesleğinin Geleceği Var mı? İş İmkanları Nasıl?

TAKİP ET

Bir gazeteci, yerel-küresel fark etmeksizin, toplumu an be an bilgilendirme, haber akışını sağlama gibi önemli bir sorumluluğu üstlenir. Lakin tabi ki, teknolojinin hızlı gelişimi, dijitalleşmenin kontrolsüz yayılımı, sosyal medya platformlarının yükselişi ve içerik tüketim alışkanlıklarındaki yaşanan önemli değişimler gazetecilik mesleğini de etkilemiştir. Yurttaş gazeteciliği kavramı öne çıkmış...

Bir gazeteci, yerel-küresel fark etmeksizin, toplumu an be an bilgilendirme, haber akışını sağlama gibi önemli bir sorumluluğu üstlenir. Lakin tabi ki, teknolojinin hızlı gelişimi, dijitalleşmenin kontrolsüz yayılımı, sosyal medya platformlarının yükselişi ve içerik tüketim alışkanlıklarındaki yaşanan önemli değişimler gazetecilik mesleğini de etkilemiştir. Yurttaş gazeteciliği kavramı öne çıkmış, gazetecilik mesleği eğitimi almamış birçok kişi, sosyal medya platformları üzerinden haber üretimi gerçekleştirmeye başlamıştır. Peki, tüm bu gelişmelere, yeniliklere bağlı olarak gazetecilik mesleğinin geleceği var diyebilir miyiz? İş imkanları hakkında neler söyleyebiliriz? 

Gazetecilik Mesleğinin Geleceği Var mı? İş İmkanları Nasıl?

Mesleğin erbabı, eğitim almış bir gazeteci ile halktan bir kişinin üretmiş olduğu haberler arasında bariz farklılıklar bulunur. Öncelikle bir gazeteci, haber hakkındaki bilgilere direkt birincil kaynaklar sonucunda ulaşır, gördüğünü, duyduğunu, bildiğini anında haberleştirir, kendi düşüncelerini-fikirlerini dahil etmez. Olaylara tarafsiz bir bakış açısı ile bakar, bakmak zorundadır. Lakin yurttaş gazeteciliğine bağlı olarak asparagas haberlerde artış, taraflı içerikler, haksız suçlamalar barındıran haberler de artış gözlemlenmiştir. Bu tür paylaşımlar sosyal medya platformlarında ilgi görüyor dahi olsa, bir gazetecenin etik-ahlaki kurallarını barındırmamaları kaynaklı, haber olarak değerlendirilmemektedirler. 

Dijitalleşmenin hızla ilerlemesi, yazılı basınları dijital platformlara evrilmeye zorlamıştır. Gazeteler ve dergiler internet üzerinden yayın yapmaya başlamış, haberlerin hızla paylaşılması ve sosyal medyanın gücü, gazetecileri yeni bir döneme adapte olmaya zorlasa da, birçok gazeteci bu yeni değişimi fırsat olarak kabul etmiştir. Gazeteciler için online editörlük benzeri yeni iş imkanları doğmuştur. 

Sosyal medya platformlarını yükselişi, online haber üretiminin ve görsel medyanın önem kazanması, gazetecileri farklı platformlarda içerikler yayınlamaya ve hedef kitlelerine ulaşmak için dijital araçları etkin bir şekilde kullanmaya zorluyor olsa da, bu zorluk durumuna bağlı, gazetecilik iş sahası genişlemiş, birçok gazeteci bireysel haber üretimine geçiş yapmış, toplumda saygı duyulan bir konuma ulaşmıştır. 

gazetecilik gazete gazeteci