İdrar Renkleri Hastalıkları Yansıtıyor Olabilir!

TAKİP ET

İdrar deyip geçmeyin! Vücudunuzun atık maddeleri uzaklaştırmak için gerçekleştirdiği bir süreç olan idrar; Rengi ve kokusu ile, sağlık durumumuz hakkında önemli ipuçları verebilir. Bu sebeple, idrar renginde veyahut kokusunda meydana gelen herhangi bir değişiklik, ciddi bir sağlık sorununun habercisi olabilir.

Hemen her gün, birçok kez tuvalete çıkıyoruz ancak 1 saniyeliğine de durup idrarımızı inceliyor muyuz? Sağlıklı kabul edilen bir insanın idrarı genellikle hafif sarı renkte ve neredeyse kokusuz olmaktadır. Fakat, bazı durumlarda idrar renginde ve kokusunda değişiklikler meydana gelebilmektedir. Aynı zamanda, bu değişiklikler çeşitli sağlık sorunlarınında habercisi olabilir.  Örneğin; koyu renkli idrar ya da idrarda kan olması, şeker veya enfeksiyon belirtisi olabilmektedir. 

Peki, idrarınızı en doğru nasıl inceleyebilirsiniz? Kokusunda veya renginde meydana gelen değişikliern sebeplerini nasıl anlayabilirsiniz? 

İdrar Renklerine Göre Olası Hastalık Belirtileri 

Uzmanlar sağlıklı bir insanın idrar renginin soluk saman rengi olduğunu söylemektedir. 

Şeffaf veya açık sarı renkte idrar, genellikle kişinin yeteri kadar su tükettiğini, böbreklerinin gayet iyi çalıştığını yansıtmaktadır.

Koyu sarı renkte ve hafif kokulu idrar, kişinin yetersiz su tükettiğini ve vücudunun belirli oranda dehidrasyon yaşadığını göstermektedir. 

Turuncu renkte idrar, genellikle sporcularda görülebilen ve aşırı B vitamini tüketimine bağlı meydana gelen bir idrar rengidir. Fakat bazı durumlarda, karaciğer hastalıklarının da habercisi olabilmektedir. 

Kırmızı renk tonlarında idrar söz konusu ise en kısa süre içerisinde doktora görünmesi tavsiye edilmektedir. Zira, genellikle idrar yolu enfeksiyonları ya da böbrek taşı gibi boşaltım sistemini etkileyen rahatsızlık durumlarında görülmektedir. 

Yeşil ya da mavi renkte idrar olur mu demeyin! Oluyor ve genellikle, idrarının bu renkte olmasının arkasında bazı gıdalar ya da ilaçların yan etkileri yer alıyor. 

İdrarınızın Kokusu da Rengi Kadar Önem Arz Etmektedir!

İdrarınızın kokusu günden güne artıyor ve şiddetli bir hale bürünüyorsa, en kısa süre içerisinde bir uzmana görünmeniz yerinde bir karar oluyor. Zira, vücudunuz böbrek hastalığı, diyabet veya idrar yolu enfeksiyonu gibi ciddi sağlık sorunlar konusunda uyarı veriyor olabilir! 

Bazı gıdalar idrarınızın kokusuna etki edebilmekte ve hafif oranda da olsa arttırabilmektedir. 

Yetersiz su tüketimi böbrek sağlığı açısından olumsuz etkiler var ettiğinden kaynaklı idrar rengi ve kokusunda değişiklikler meydana gelebilmektedir. 

 

idrar idrar renkleri hastalık belirtileri