Ruhsal Sağlığınız İçin Zararlı: Depresyona Sokan Yiyecekler

TAKİP ET

Hipporaktes'in de dediği gibi; "Yediklerinizi ilacınız, ilacınız ise yiyecekleriniz olsun." Gün içerisinde tükettiğimiz besinler ve ruh hali değişimleriniz arasındaki bağlantı aslında sandığınızdan daha ilginç ve karmaşık bir yapı taşımaktadır. Bazı besinler, ruh halinizde olumlu değişimler var ederken, sizi daha enerjik ve mutlu hissettirirken, bazıları ise tam tersi şekilde etki etmektedir.

Ruh halinizin ani değişimlere uğradığı ve aslında, mutlu olduğunuz bir gün kendinizi karamsar hissetmeye başladığınız oldu mu? Eminiz ki, hemen herkes bu durumu yaşamıştır. Peki, sizce sebebi ne olabilir? Aslında, cevabı çok uzakta aramaya gerek yok. Gün içerisinde yedikleriniz ile ruh haliniz, kendinizi nasıl hissettiğiniz arasında sandığından daha güçlü ve karmaşık bir bağ söz konusu. Öyle ki, bazı besinler stres ve endişe karşısında vermiş olduğumuz içsel tepkileri direkt olarak etkilemekte ve sizi, zihnen daha güçsüz kılabilmektedir. 

Depresyonun Gizli Tetikleyicileri 

1. Yoğun Şekerli İşlenmiş Ürünler 

İçeriğinde yoğun oranda şeker burunduran işlenmiş ürünler ani kan şekeri düşüşlerine yol açabiliyorlar. Bu duruma bağlı olarak ise ruh haliniz olumsuz etkilenebilir, genel enerji seviyenizde meydana gelen düşüş, dolaylı yoldan da olsa depresyonu tetikleyebilir. 

2. Fast Food 

Nasıl olabilir ya, ben fast food tükettiğimde tam tersine mutlu oluyorum diyebilirsiniz, lakin fast food ürünlerinin içeriğinde ki yüksek yağ ve kalori nedeniyle hızlı ve zararlı kilo alımı meydana gelebilir. Bu duruma bağlı olarak ise, kişinin özgüveninde düşüş gözlemlenebilir. 

3. Alkol Ürünleri

Genellikle stres atmak ya da rahatlamak bahaneleri adı altında tüketilen alkol ürünleri depresyon ve anksiyete semptomlarını şiddetlendirebilmekte ve kişinin ruh halinde ciddi olumsuz etkiler meydana getirebilmektedir. 

4. Trans Yağlar

Yoğun trans yağ tüketimi, kişinin vücudunda iltihaplanma var edebilir ve aynı zamanda,  dopamin ve serotonin üretimini düşürebilir. 

5. Aşırı Tuzlu Ürünler 

Aşırı tuzlu gıda tüketimi, kas basıncının artışına yol açabiliyor ve tıpkı trans yağlarda olduğu gibi beyindeki dopamin, serotonin üretimini düşürebiliyor. 

depresyon yiyecekler ruh sağlığı