Yeni Başlayanlar İçin Yoga Rehberi

TAKİP ET

Evlere kapandığımız ve gerek sağlıklı olmak adına gerekse de eğlenceli vakitler geçirmek adına çeşitli aktiviteler

Yoga, asırlar öncesinde Hindistan'da ortaya çıktığı kabul edilen, temelde beden ve zihin uyumunu var etmek ve şifalandırmak amaçlı yapılan bir egzersiz, meditasyon türüdür.  Özellikle geçtiğimiz son 5 yıl içerisinde küresel açıdan birçok kişi tarafından sevilen bir egzersiz ve stres azaltma yöntemi olarak, modern dünyanın öne çıkan trendlerinden birisi haline geldi. 

Peki, Neden Yoga Yapılmalı? 

Yoga; vücut esnekliğini arttırma, daha zinde ve güçlü bir kas yapısına sahip olma, stresi azaltma gibi konularda olumlu etkiler sağlamaktadır. Ayrıca, birçok yogasever, yoganın odaklanmayı ve yaratıcılığı arttırdığı yönünde hemfikir.

Bazı uzmanlar; yoganın uyku problemlerini azalttığı, bağımlılık tedavisinde fark edilir olumlu etkileri olduğunu ve yaşam kalitesini arttırması nedeniyle düzenli olarak yapılması gerektiğini de belirtmektedirler. 

Yoga Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz? 

Beden ve zihin senkronu sağlamak, sağlıklı bir zihin ile sağlıklı fiziksel bedenin temellerini atmak adına gerçekleştirilen yoga egzersizinin temelinde; kişinin kendi bedenine duyduğu saygı yer almaktadır. Bu sebeple de, belirli sınırların önceden çizilmiş olması gerektiği, yoga yapmak isteyen birisinin bedenine zarar verebilecek eylemlerden uzak durması gerektiği ifade edilir. 

Ayrıca, yoga hareketlerinde doğru form çok önemlidir. Bazı hareketler, yoğun hassasiyet gerektirdiği için bir yoga eğitmeni ile yapmanın doğru karar olduğu ve yoga yaparken "doğru" nefes alıp verme tekniklerini uygulamanın tüm süreci belirleyen bir etken olduğu da belirtilmektedir. 

Yoga Yaparken Kullanılan Ekipmanlar Nelerdir? 

Yoga matı

Yoga kayışı - Direnç lastiği 

Yoga minderi

Yoga blokları 

Yoga'ya Nasıl Başlayabilirsiniz? 

Tabi ki, en doğru adım bir yoga eğitmeni ile başlamaktır. Ancak mevcut şartlar doğrultusunda elinde bu imkan bulunmayan kişiler çeşitli YouTube eğitim videoları, rehber videoları izleyebilir. Yoga ile alakalı rehber kitapları alabilir ve mümkün olduğunca doğru yönlendirilmiş şekilde başlangıç hareketleri ile yoga yapmaya başlayabilir. 

Tadasana, Virabhadrasana 1-2-3, Trikonasana vb. gibi çeşitli yoga türleri mevcuttur, yenbi başlayan birisi bu yoga türlerini deneyerek kendi yoga programını oluşturabilir, kendisi için en uygun olanı keşfedebilir. 

yoga yoga rehberi yoga nedir